Translate

svētdiena, 2022. gada 13. novembris

Tējas kūciņas "Sarkanais Samts" (Cupcakes)

 


12 gab


Mīkla:

60 g sviests

200 g cukurs

1 ola

145 g milti

20 g kakao pulv.

1/2 tējk. sāls

1/2 tējk. soda

1 tējk. vaniļas cuk.

155 g kefīrs

55 g eļļa

Sarkanā pārtikas krāsa


Krēms:

300 g krēmsiers

150 g sviests

60 g pūdercukurs

Dekors:

200 g avenes


Mīklai mīkstu sviestu ar cukuru puto, pieliek olu, puto. Sajauc pārējās sausās sastāvdaļas. Pieber klāt masai. Pielej kefīru un eļļu, krāsvielu. Katra krāsviela atšķiras, pieliku 2 g . Man pašai ar krāsvielām aizrauties nepatīk. Masai sarkanums pat nebija manāms, bet mazliet sarkanbrūns tonis sanāca. Mīklu kārtīgi izmaisa ar mikseri. Sadala ar karoti mafinu formītēs.

Cep 175 grādos 20- 25 min.

Atdzesē un gatavo krēmu.

Saputo mīkstu sviestu ar pūdercukuru, pieliek krēmsieru un saputo nedaudz, lai masa ir krēmīga. Masu liek konditorejas maisiņā ar robotu uzgali, un uzspiež krēmu pa apli, veidojot smuku garnējumu. Vidū liek avenes.





Mmm, gardi gan! 

Titulbildes foto https://www.facebook.com/grikastudio





Upeņu zefīri

 


Atkal ir pienākusi diena zefīriem. Šoreiz tie būs upeņu zefīri.

Lai pagatavotu zefīrus mājās, ir jāiegādājas agar agars, kas ir želējošā viela iegūta no aļģēm. Uz iepakojuma noteikti ir jābūt norādītam 100 proc.agaram, bez dažādām citām piedevām. 

❗Želatīns zefīriem nederēs ❗

Lai viss izdotos ļoti labi, ieteiktu stacionāro mikseri. 

Un vēl ir noteikti vajadzīgs lielais konditorejas maiss un lielāks uzgalis. Zefīra masa uzreiz visa ir jāliek maisā, nedrīkst pa daļām, jo agars stabilizējas pie 40 grādiem.

Zefīra pagatavošanai jārēķina 3 dienas. 1.biezenis, 2.masas gatavošana un noformēšana, 3. nogatavināšana


30 gab pusītes, vai 15 zefīri


250 g upenes ( man bija saldētas)

100 g cukurs (pie upenēm)

1 olas baltums

Sīrups:

100 g ūdens

350 g cukurs

6 g agar agars

50 g glukozes sīrups


Ogas ber katlā, pielej ēdamk. ūdeni un vāra kamēr mīkstas. Sablenderē. Izberž caur sietu. Sanāk 130g-140g upeņu biezenis.  Liek atpakaļ katlā, pieber 100 g cukuru. Pavāra pāris minūtes. Pārliek plēvi, atdzesē un noliek ledusskapī uz vairākām stundām, vai uz nakti, lai stabilizējas pektīns. 




Pirms gatavošanas viss ir jāsagatavo iepriekš. Visu jāsasver un jāsagatavo visas nepieciešamās lietas, jo jāstrādā būs ātri.

Atdzesētu biezeni liek miksera bļodā kopā ar olu baltumu un sāk miksēt uz vidēju ātrumu.

 Paralēli katlā lej ūdeni, cukuru, agaru un glukozes sīrupu. 

Sīrupam glukozes sīrups ir vajadzīgs, lai neveidotos karamelizējies cukurs gar malām. Tātad vāra sīrupu uz vidējas uguns, visu laiku maisot ar slotiņu. Sīrupu vāra līdz 110 grādiem vai 5 minūtes, kad paceļot slotiņu gar katla malu sīrups stiepjas tievā garā diedziņā.





Pa to laiku masa jau ir uzputojusies un turpinot putošanu, sīrupu lej lēnām gar trauka malu. Kad viss sīrups ir ieliets, tā pārpalikumus noteikti nedrīkst ar karoti izkašāt un pielikt klāt. Vēl mazliet masai liek putoties.





Uzputoto masu liek konditorejas tūtā un izspiež sev vēlamās formas zefīrus. Var spiest kā gliemežvākus, vai vienkārši apaļus. Bet jācenšās tos veidot vienādus, jo pusītes būs jāliek kopā.





Pannas atstāj uz vismaz 12 stundām  lai stabilizējas agars. Dažreiz pat uz 24 stundām. 

Pēc tam lipina pa divi kopā un apvārta pūdercukurā. 





Upeņu zefīri ir fantastiski gardi un upenes piešķir ļoti skaistu krāsu. It īpaši kad atnāk ciemiņi, tie pazūd ļoti ātri. 😍😋

❗P.S. Tieši šiem zefīriem masa bija ļoti karsta un uzputojusies tik daudz, ka varēju tūtu piepildīt 2x. Bet tik un tā jādarbojas ātri, jo tiklīdz masa būs sasniegusi 40 grādus, tad sāks recēt.


Titulbides

 foto https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/

https://www.facebook.com/grikastudio





trešdiena, 2022. gada 12. oktobris

Spirālveida cepumi

 



Gaišā mīkla :


125 g sviests ( mīksts )

125 g pūdercukurs

1 tējk. vaniļas cuk.

1 olas dzeltenums

190 g milti

1 ēd.k. ūdens (ja par biezu mīkla)


Šokolādes mīkla :


125 g sviests (mīksts)

125 g pūdercukurs

1 olas dzeltenums

180 g milti

30 g kakao

1 ēd.k. ūdens ( ja par biezu mīkla)


Puto sviestu ar pūdercukuru, olu dzeltenumu, vaniļas cukuru. Pieber miltus, mazliet pielej ūdeni un samīca mīklu. Ja olas ir lielākas, tad mitrums būs pietiekoši un ūdeni iespējams, ka nevajadzēs. Mīklai ir jābūt plastiskai. Mīklu ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 30 min. To pašu atkārto ar šokolādes mīklu. 


Pēc tam  uz galda, kas nokaisīts ar miltiem, parullē gaišo mīklu garenā plāksnē. To pašu atkārto ar brūno mīklu. Brūno mīklu uzliek uz gaišās mīklas un mazliet parullē. 




Satin ruletē.




Ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 30 min.

Griež šķēlēs, apmēram pirksta resnumā. 






Liek uz pannas ar lielākām atstarpēm. Saliku pa divām pannām. Šķēles sanāk apmēram 25 vai 26.



Jācep 180 grādos 15 min. Vai līdz gaiši brūni. Atdzesē un bauda pie tējas. 😋 Labu apetīti! 




pirmdiena, 2022. gada 3. oktobris

Sāļā karamele

 


Tā sagadījās, ka man bija palicis pāri saldais krējums un domāju kur to izmantot. Šķirstot norvēģu recepšu grāmatu, atradu kur to pielietot. Tikai attiecīgi samazināju proporcijas.




100 ml saldais krējums

67 g cukurs

67 g glukozes sīrups (tā piešķir karamelei elastību)

25 g sviests

1,5 g sāls ( kārtīga šķipsna, ja nevar nosvērt)

1/2 tējk. vaniļas cuk.


Uz sakarsētas plīts liek katliņu, mazliet ieber cukuru, maisa, kamēr cukurs sāk kust. Ber klāt pa daļām pārējo cukuru un maisa, kamēr viss cukurs ir izkusis un sāk karamelizēties. Jāskatās, lai nepaliek par tumšu, citādi būs rūgtens. Kad ir smuki brūns, tad pieliek glukozi, izmaisa. ( 1 ) Uz mirkli katliņu ieliek auksta ūdens peldē, lai nedaudz atdzesētu. Katliņu liek atpakaļ uz plīts, uz vidējas uguns. Pielej saldo krējumu un pieliek vaniļas cukuru ( 2 ) . Karsē kamēr viss ir vienmērīgi izkusis un nav kunkuļu. Atdzesē, lai nav karsts, bet silts. Pieliek sviestu, sāli. Izmaisa ( 3 ).  Sablenderē, lai karamele būtu gluda un spīdīga ( 4 ).





Karameli lej burciņā un to var uzglabāt ledusskapī 2 mēnešus.




📷 https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/


Šokolādes tartes ar avenēm

 



8 tartes 

Formītes 9 cm diametrā.


Mīkla :


150 g milti

1,5 ēd. k. kakao pulv.

75 g pūdercukurs

115 g sviests

1/2 ola


Pildījums:


100 ml salds krējums

150 g tumšā šokolāde (kakao saturs vismaz 52 % )

37 g cukurs

40 g sviests


Dekors :


200 g avenes


Sajauc sausās sastāvdaļas. Pieliek sviestu, mīca tā lai sviests sajaucās ar miltu maisījumu, beigās pieliek olu, izmaisa kārtīgi mīklu. Mīklu liek plēvē, liek ledusskapī uz 30 min. Pēc tam mīklu sadala vienādās 8 daļās. Ieeļļo formītes. Katrā formītē liek mīklas piku, ar pirkstiem izlīdzina pa malām. Malas nolīdzina, tā lai būtu smuki 🙂 . Sadursta ar dakšu un cep 200 grādos 10 min.





Atdzesē uz restēm. Gatavo šokolādes pildījumu. Saldo krējumu ar cukuru uzvāra. Šokolādi salauž gabaliņos. Šokolādi un sviestu liek klāt uzvārītajam saldajam krējumam. Maisa, kamēr viss ir izkusis, masa gluda un spīdīga. Mazliet padzesē, tad ar karoti sadala pildījumu izceptajās tartēs.





Liek ledusskapī uz pāris stundām, lai šokolādes pildījums sastingst.

Kārto virsū avenes un gatavs ! Baudam pie kafijas. 😋😋😋






Skaistās bildes tapušas sadarbībā ar https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/


svētdiena, 2022. gada 7. augusts

Jogurta mafini ar ogām un drumstalām

 



Apm. 17 - 18 gab


Mīkla:


2 olas 

200 g cukurs

250 g jogurts (izmantoju vaniļas)

100 g sviests

270 g milti

2 tējk. cepamais pulv.

1 tējk. vaniļas cukurs

200 g dažādas ogas (lielās sagriež mazākos gab.)


Drumstalas:


75 g sviests

50 g cukurs

110 g milti


Olas sakuļ ar cukuru (ar putojamo slotiņu). Pieliek izkausētu sviestu, jogurtu. Miltus samaisa ar cepamo pulveri, vaniļas cukuru. Izmaisa mīklu. Beigās pievieno ogas, un viegli izmaisa. Ar karoti sadala mafinu formītēs. 

Drumstalām visas sastāvdaļas ar pirkstiem samaisa drumstalās. Katram mafinam uzber pa virsu, sadalot, lai pietiek visiem.


Bildē piemērs bez un ar drumstalām.





Cep 175 grādos 30 min.


Mafini ir mīksti, pufīgi un ļoti, ļoti garšīgi 😋😋😋




Titulbildes foto https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/

pirmdiena, 2022. gada 25. jūlijs

Biezpiena siera kūka ar apelsīnu želeju

 


Forma 24-26 cm diam.


Apakša:


250 g cepumi (Selga vai citi)

100 g sviests


Krēms:


500 g saldais krējums

300 g biezpiens 9%

200 g filadelfijas siers

100-120 g cukurs

20 g želatīna pulv.(100 ml ūdens)

Cirona miziņa, vaniļas cukurs


Virsa:


4 apelsīni želejai vai 350 ml izspiesta sula

10 g želatīna pulv. ( 50 ml sula, nolej no kopējā)

1/2 apelsīns dekoram


Formā ieklāj cepamo papīru. Cepumus sasmalcina. Izkausē sviestu un sajauc kopā. Cepumu kārtu izlīdzina formā. Ieliek ledusskapī uz 30 min.




Uzbriedina želatīnu. Pēc tam to izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Puto saldo krējumu ar cukuru un filadelfijas sieru. Biezpienu, ja nepieciešams, izberž caur sietu. Pierīvē citrona miziņu, pieliek vaniļas cukuru. Kā pēdējo pie masas pieliek biezpienu, izmaisa vai mazliet ieputo. Tad mazu krēma daudzumu iemaisa želatīnā, un tad to visu lej masā un kārtīgi izmaisa. Liek pāri cepumu pamatnei. Nolīdzina un liek ledusskapī uz vismaz stundu.




Kamēr kūka atpūšas ledusskapī, izspiež sulu no apelsīniem. Labāk nopirkt vismaz 1 apelsīnu klāt, jo apelsīni atšķiras ar savu sulīgumu. Uzbriedina želatīnu 50 ml sulā. Ņem no kopējā sulas daudzuma. Ja ir palicis pāri vismaz pusapelsīns, tad to sagriež plānās šķēlītēs un izkārto uz kūkas. Uzbriedināto želatīnu izkausē, iemaisa sulā un vienmērīgi pārlej kūkai. 






Liek ledusskapī lai viss kārtīgi saželē. Vislabāk to darīt iepriekšējā dienā/vakarā. Tad kūka ir kārtīgi saželējusi un ļoti, ļoti garšīga. Svaiga un atsvaidzinoša. 😋😋😋

Gatavai kūkai gar malu nobrauc ar asu nazi. Noņem malu. Noņem cepamo papīru, pārliek uz šķīvja un sagriež. 



svētdiena, 2022. gada 12. jūnijs

Jogurta kūka ar ogām ( bez cepšanas )

 



Kad karstā vasarā gribas ko atsvaidzinošu, maigu, netreknu, tad šī kūciņa būs tieši laikā.


Forma 26 cm diam.


Apakša :


300 g šokolādes cepumi Selga vai citi

150 g sviests


Krēms :

22 g želatīna pulv. (Ūdens 110 g )

400 g salds krējums

200 g filadelfijas krēmsiers

80 g cukurs

400 g mežaogu jogurts

Dažādas ogas virsai.


Formā ieklāj cepamo papīru. Sasmalcina cepumus. Mazliet pakausē sviestu, lai būtu ļoti mīksts. Sajauc abus kopā un ieklāj formas apakšā. Izlīdzina, lai visur gluds. 




 Noliek formu ledusskapī uz kādu brīdi. Tikmēr uzbriedina želatīnu.  Aplej ar aukstu ūdeni, un noliek uz apm. 10 min. Ūdens daudzumu vienmēr ņem 5 x vairāk kā želatīns.


Kad želatīns uzbriedis, to izkausē ūdens peldē. 

Pēc tam taisa krēmu. Puto saldo krējumu, filadelfijas sieru un cukuru. Kad tas ir saputojies, iemaisa jogurtu. Sauju krēma iemaisa želatīnā, un tad to iemaisa kārtīgi visā masā. Lej formā. Samet izklaidus dažādas ogas. Dažas saliek pa virsu. 




Liek ledusskapī nostāvēties uz nakti.




Titulbildes foto https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/

svētdiena, 2022. gada 1. maijs

Pavlovas kūciņas

 


9 gab.


3 olu baltumi ( istabas temp.)

150 g cukurs

1 tējk. kukurūzas ciete

1 tējk. etiķis (vai citrona sula)


Krēms:

200 ml saldais krējums

200 g krēmsiers

3 ēd.k. cukurs

Dekorēšanai ogas - zemenes, mellenes vai citas ogas.


Ieslēdz krāsni uz 120 grādiem. 

Uz cepamā papīra uzzīmē apļus apm.7,5 cm diametrā.  Olu baltumus puto uz vidēju ātrumu, pamazām liekot klāt cukuru. Kad olu baltumi ir saputojušies stingri, tad ar lāpstiņu iemaisa kukurūzas cieti un etiķi. Visu masu liek lielā konditorejas maisā ar robotu uzgali. Sāk spiest no apļa vidus, velkot apkārt pa riņķi veidojot tādus kā grozus. Vai arī pēc tam ar karoti izveido iedobītes.




Liek krāsnī, 10 minūtes cep 120 grādos, tad nogriež uz 100 grādiem, un cep vēl 30 - 35 min. Izslēdz krāsni un ļauj lai vēl pastāv krāsnī vismaz 30 min.

Atdzisušus pilda ar krēmu.

Puto saldo krējumu ar krēmsieru un cukuru. Krēmu uzspiež uz pavlovām un dekorē ar ogām. 


Mmm, tik garšīgas! Garoziņa kraukšīga un vidū mīksts, tieši tā kā vajag 👌😋



Titulbilde sadarbībā ar https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/

otrdiena, 2022. gada 19. aprīlis

Biezpiena keksiņi (mafini)

 


12 gab.


300 g biezpiens 9% 

3 olas

2 ēd.kar. skābs krējums

80 g cukurs

5 g vaniļas cukurs

1/2 tējk. cepamais pulv.

Šķipsna sāls

150 g milti

Ja nepieciešams, tad biezpienu izberž caur sietu. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa kopā. Mīkla būs bieza. Ar karoti liek formītēs. Cep 180 grādos apmēram 25 min. vai kamēr zeltaini brūni. Atdzisušus pārkaisa ar pūdercukuru.

Kēksiņi ir mīksti, pufīgi un ļoti garšīgi.

sestdiena, 2022. gada 26. februāris

Kūka "Melnais Princis"

 


Šo recepti ņēmu no mammas pierakstu klades. Vienkārša bērnības kūciņa. 

Cepu formā 22 cm diametrā.


1 ola

1 glāze cukura (200 g)

1 glāze sk.krējums (250 g)

3 ēdamkar. kakao pulv.

1/2 tējk. soda

1 glāze kv.milti (140 g )

Glazūra :

3 ēdamk.piens

4 tējk. kakao pulv.

50 g sviests

100 g cukurs


Olu sakuļ ar cukuru, pieliek krējumu. Samaisa sausās sastāvdaļas un iemaisa masā. Kārtīgi izmaisa mīklu. Formā ieklāj cepamo papīru, ielej mīklu un izlīdzina. Cep 180 grādos apmēram 35 minūtes.  Atdzesē.






Glazūrai katliņā izkausē sviestu, pielej pienu, maisot pieber pamazām cukuru, kakao. Karsējot maisa, kamēr cukurs izkusis un nav nekādu kunkuļu. Noliek malā, lai glazūra nedaudz atdziest, citādi būs par šķidru. Tad smērē uz kūkas.



Var ielikt ledusskapī uz kādu laiku, lai glazūra ātrāk sacietē. Un tad griež gabalos un var baudīt pie kafijas vai tējas.





Esmu internetā redzējusi dažādas versijas par šo kūku. Var griezt uz pusēm un smērēt kādu krēmu. Mmm, noteikti būtu garšīgi. Tas būs nākošai reizītei.

sestdiena, 2022. gada 15. janvāris

Svaigā zemeņu siera kūka

 


Forma 22-24 cm diam.

Apakša : 

250 g cepumi (selgas vai citi)

100 g sviests


Krēms :

300 ml salds krējums

200 g krēmsiers

160 g pūdercukurs

250 g zemenes (svaigas vai saldētas)

2 ēd. k.  citrona sula

10 - 11 g želatīns (vai 6 plāksnes)

Dekori : pēc izvēles. Manā gadījumā pāri palikušais saldais krējums, jo pirku 0,5 l. Šokolādes zaļās sprodziņas, vafeļu lapiņas un cukura odziņas.


Cepumus sasmalcina blenderī, pieliek izkausētu sviestu. Samīca kopā un ieklāj formā izklātā ar cepamo papīru. Ar pirkstiem izlīdzina. Noliek ledusskapī kamēr gatavos krēmu. Vispirms želatīnu aplej ar aukstu ūdeni. Ūdeni ņēmu 40 g. Ja zemenes saldētas, tās katliņā pakarsē, lai paliek mīkstākas. Tad sablenderē. Saldo krējumu puto ar krēmsieru un pūdercukuru. Uz vidēju ātrumu. Kad krēms ir saputojies, iemaisa sablenderētas zemenes. Uzbriedinātam želatīnam pieliek citrona sulu. Liek karsta ūdens peldē, lai izkūst. Izkausētajā želatīnā ieliek kādu karoti krēma, ātri izmaisa un to pieliek pārējam krēmam. Visu kārtīgi izmaisa. Ņem formu no ledusskapja un ielej krēmu. Izlīdzina un liek ledusskapī. Es parasti lieku uz nakti. 

Otrā dienā kūka ir labi saželējusi. Ar nazīti nobrauc pa kūkas malas iekšpusi, noņem malu, pārliek uz šķīvi, noņemot cepamo papīru. Un tālāk jau pēc ieskatiem.

Vasarā virsū var likt svaigas ogas. Zemeņu vietā var izmantot avenes, kā es biju domājusi, bet saldētas avenes tajā dienā nebija. 

Ļoti garšīga deserta kūciņa ko baudīt pie kafijas ģimenes vai draugu lokā. 😋







Foto  https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/