Translate

ceturtdiena, 2021. gada 11. novembris

Kruasāni

 


Beidzot saņēmos pagatavot kruasānus pati mājas apstākļos. Recepti ņēmu no norvēģu recepšu grāmatas, kurā labu pamācību sniedz francūzis Paskāls.





Recepti samazināju uz pusi. Tātad sanāks 12 kruasāni. 

Piebildīšu, lai sagatavotu mīklu un tiktu līdz cepšanai, ir jārēķina visa diena. Un kruasānu mīklai obligāti ir jābūt sviestam un pilnpienam. Nederēs ne margarīns, ne ūdens.

Mīkla :

500 g milti
10 g sāls
10 g raugs
320 g trekns piens
60 g cukurs

Ierullēšanai:

250 g sviests

Plus milti kaisīšanai un ola smērēšanai

Gatavo mīklu. Visu mīklai paredzēto daudzumu liek bļodā (pienu gan uzsilda), un kārtīgi izmīca mīklu. Ja ir stacionārais mikseris, tad vislabāk likt tajā, ar āķa galu. Kad mīkla ir kārtīgi izmīcīta, to noliek uz galda atpūtināt pusstundu. Pēc tam to ietin plēvē un noliek ledusskapī uz divām stundām. Pēc tam uz galda izrullē biezā plāksnē un vidū ieliek kantaini izveidotu sviestu. Es sviestu ielieku starp plēvi un saplacinu kvadrāta formā. Tad aizloka malas kā aploksni.


Mīklu parullē gareniski un saloka trīs daļās. 



Ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 45 minūtēm. Pēc tam atkal rullē gareniski, saloka trīs daļās un noliek ledusskapī uz 45 minūtēm. Pēc tam to pašu atkārto pēdējo reizi un noliek uz 45 minūtēm ledusskapī.
Tālāk jau var gatavot kruasānus. Mīklu rullē garā taisnstūrī, bet tā lai platums būtu 28 cm. Mīklai jābūt vienmērīgi izrullētai, nedrīkst būt plāna. Tad sagriež garos trijstūros, lai platākā mala būtu vismaz 8 cm.



Tad katru trijstūri cieši satin sākot tīt no platākās malas, vienkārši ar pirkstiem braucot uz priekšu. Liek uz pannas, paliekot ļipu apakšā.




Liku uz pannas sešus, lai nesaceptos kopā. Pārējos ieliku saldētavā citai reizei. Pannu pārklāj ar dvieli un noliek kādā siltā vietā (radiatori vai siltā grīda) uz 2 stundām, lai lēnītēm rūgst.  Pēc 2 stundām smērē ar olu.





Cep 170 grādos (ar ventilatoru) 15 - 20 minūtes.





Kas var būt labāks par mājās pašu gatavotiem kruasāniem! 

Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

https://www.facebook.com/ivarsonstudio/