Translate

svētdiena, 2016. gada 23. oktobris

Bretaņas cepumi

Šie cepumi no Bretaņas ir kraukšķīgi un saldi, ar mazu sāls piesitienu.
Šos cepumus labāk cept apaļus, diametrā no 7 līdz 10 cm.



Mīklu jāgatavo iepriekšējā dienā.

120 g pūdercukurs
250g sviests
5 g smalkais sāls
1 ola
140 g mandeļu milti
260 g milti

Sajauc pūdercukuru un sviestu maisītājā, vai izmanto karoti. Pievieno sāli, olu, un tad miltus un mandeļmiltus. Samīca mīklu. Mīklu ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 24 stundām.
Izrullē mīklu apm.1/2 cm biezu un izspiež formu. Pannā ieklāj cepamo papīru, saliek cepumus, nosmērē ar olu, ievelk svītras ar dakšu.
Cep 180 grādos 10 , 15 minūtes. Man sanāca apm.31 gab. Tas būs atkarīgs cik liela forma, es izmantoju 7,5 cm diametrā.






sestdiena, 2016. gada 8. oktobris

Šokolādes kūka ar glazūru



Mīkla :

150 g sviests
150 ml ūdens
3 ēdamk. kakao
250 g cukurs
180 g milti
0,5 tējk. soda ( natrons)
0,5 tējk. cepamais pulveris
1 liela ola
100 g skābs krējums

Glazūra :

50 g sviests
2 ēdamk. piens
2 ēdamk. kakao
175 g pūdercukurs
1 tējk. vaniļas cukurs

Dekoram marcipāna rozītes vai kādi citi dekori

Vidējā katlā uzvāra ūdeni un sviestu. Noņem katlu no plīts. Pirmo iemaisa cukuru un kakao. Kārtīgi izmaisa. Samaisa pārējās sausās sastāvdaļas un iemaisa maisījumā. Pēdējo iemaisa olu un krējumu.
Formā ( 26 cm Ø ) ieklāj cepamo papīru un ielej mīklu. Kūku cep 180 grādos apmēram 45 min.




Kūku atdzesē formā. Pēc tam ar nazi atdala kūku no formas, noņem cepamo papīru.

Glazūrai izkausē sviestu un iemaisa pārējās sastāvdaļas. Ja glazūra par šķidru, tad var ielikt ledusskapī uz kādu brīdi, lai sabiezē. Glazē kūku un rotā ar marcipāna rozītēm.





Kūka ir fantastiski garšīga! Pēc šīs receptes arī var cept braunija kūkas formā. Perfekti der formai apm.24×32, jācep 30 min. Tik vienkārši un ļoti garšīgi!

sestdiena, 2016. gada 24. septembris

Kokosriekstu kūciņas jeb makrūni



Šis kārums nāk no Francijas.  Tie nav vienkārši cepumi vai kūciņas, bet tās ir mīkstas kokoskūciņas ar kraukšķīgu garoziņu. Šo recepti atradu norvēģu recepšu grāmatā, kuru sarakstījis franču konditormeistars Paskāls, kuram ir vairākas konditorejas Oslo. Un tieši šī bija pirmā recepte, ko viņš mācījās Francijā. Pamēģināsim!


5 olu baltumi
300 g cukurs
400 g kokosa skaidiņas

Es ņēmu mazāk, lai sanāk 1 panna.

1 pannai :

3 olu baltumi
150 g cukurs
200 g kokosa skaidiņas

Katlā uz mazas uguns karsē cukuru un olas baltumu apmēram līdz 50 grādiem.



 Pēc tam visu maisījumu liek bļodā un miksē, kamēr atdziest.




Pēc tam pievieno kokosa skaidiņas un izmaisa.



Uz pannas uzklāj cepamo papīru. Ar karoti uz pannas liek kūciņas.



Cep 170 grādos apmēram 15 - 20 min.






Mmmmm. Ļoti gardas, saldas kūciņas!

Šo recepti var lietot kā apakšu lielākām kūkām.

Līdzīgu recepti skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/12/kokosriekstu-cepumi.html

01.04.20 nomainīju foto. Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

sestdiena, 2016. gada 27. augusts

Ābolu plātsmaize no kefīra mīklas (2)




Šī būs ābolu plātsmaize bez sviesta vai margarīna. Ar plānu mīklas kārtu.
Pannas izmērs 34 x 38 cm.

3 olas
180 g cukurs
280 g milti
200 g kefīrs
1/2 tējkarote cepamais pulveris
citrona miziņa

Līdz 800 g āboli
1 tējkarote kanēlis + 2 ēdamkarotes cukurs

Sakuļ olas ar cukuru, pierīvē citrona miziņu. Kefīrā izšķīdina cepamo pulveri, pielej olu masai. Pieber miltus, un kārtīgi izmaisa. Ābolus nomizo, sagriež šķēlēs. Pannā ieklāj cepamo papīru, ielej mīklu un izlīdzina. Virsū saliek ābolu šķēlītes. Kanēli un cukuru samaisa kādā mazā traukā un ar karoti pārkaisa āboliem.




Cep 175 grādos apmēram 40 min.





Mmmm! Īsts kārums!

Līdzīgas receptes skatīt šeit
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/10/ogu-drumstalu-platsmaize.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/10/biezpiena-platsmaize.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2015/04/abolu-platsmaize-no-kefira-miklas.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2015/12/biezpiena-platsmaize-34-x-38.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2016/04/norvegu-abolkuka.html

sestdiena, 2016. gada 28. maijs

Šokolādes kūka "Brownie" ar aveņu krēmu


Mīkla :

125 g sviests
100 g tumšā šokolāde
2 olas
200 g cukurs
120 g milti
1 tējkarote vaniļas cukurs
1 tējkarote cepamais pulveris
2 ēdamkarotes kakao

Krēms :

225 g saldētas avenes plus mazliet virsai (virsai var izmantot svaigas, vai mazliet ievārījumu)
100 g Filadelfijas siers vai cits krēmsiers
3 plāksnes želatīna
2 tējkarotes vaniļas cukurs
50 g cukurs
250 g saldais krējums

Sagatavo formu 20 - 22 cm diametrā. Ieklāj cepamo papīru.
Izkausē sviestu. Saputo olas ar cukuru. Izkausētajā sviestā ieliek šokolādes gabaliņus un kārtīgi izmaisa, kamēr šokolāde ir izkususi. Šokolādes masā iemaisa saputotās olas un caur sietu iesijā sasvērtās sausās sastāvdaļas. Kārtīgi izmaisa. Mīklu ielej formā, izlīdzina.



Cep 175 grādos apmēram 20 - 30 minūtes, atkarībā no formas lieluma. Kūkai jābūt iekšpusē mīkstai.



Kūku atdzesē. Noņem cepamo papīru un kūku ieliek atpakaļ formā.

Saldētās avenes uz mazas liesmas katlā mazliet vāra, 6 - 8 minūtes. Želatīna plāksnes aplej ar aukstu ūdeni un noliek uz 5 minūtēm, kamēr gatavojas aveņu biezenis. Karsto aveņu biezeni izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām. Izņem no ūdens izmērcētās želatīna plāksnes, nospiež ūdeni un iemaisa siltajā aveņu masā. Iemaisa 25 g cukuru un krēmsieru. Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru un 25 g cukuru. Neputot daudz! Samaisa aveņu masu ar saputoto krējumu. Labāk lietot lāpstiņu. Kad izmaisīts, uzklāj uz atdzisušās kūkas.



Noliek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
Virsū liek svaigas avenes, vai ievārījumu.




Kūka ir sātīga, aveņu krēms atsvaidzinošs un mazliet skābens.

svētdiena, 2016. gada 24. aprīlis

Norvēģu ābolkūka



Mīkla :

200 g sviests
200 g cukurs
4 lielas olas
170 g milti
1,5 tējkarote cepamais pulveris

Pildījums :

4 āboli
2 tējkarotes cukurs
1 tējkarote kanēlis
1 ēdamkarote pērļu cukurs

Saputo sviestu ar cukuru gaisīgā masā. Masā saputo klāt pa vienai olai. Caur sietu iesijā miltus ar cepamo pulveri, un izmaisa mīklu.
Nomizo ābolus un sagriež plānās šķēlēs.
Formā (22 cm Ø) ieklāj cepamo papīru. Ieklāj pusi mīklas. Pusi no ābolu šķēlēm uzliek uz mīklas, mazliet iespiežot. Samaisa cukuru un kanēli, pusi uzber uz saliktajiem āboliem. Virsū liek otru pusi mīklas, izlīdzina, saliek pārējos ābolus un pārkaisa ar kanēļa cukura maisījumu. Pa virsu pārkaisa pērļu cukuru.


Kūku cep krāsns apakšējā daļā 170 grādos, apmēram 50 min.




Ieteicams servēt ar vaniļas mērci vai vaniļas saldējumu. Protams arī tāpat ir ļoti garšīgi un sātīgi.

Līdzīgas receptes skatīt šeit


otrdiena, 2016. gada 29. marts

Šokolādes kūka ar kakao krēmu




Mīkla :

2 lielas olas
250 g cukurs
300 g skābais krējums (es izmantoju 18 %)
150 g milti
2 tējkarotes cepamais pulveris
2 ēdamkarotes kakao

Krēms :

300 g saldais krējums
50 g cukurs
1 ēdamkarote kakao

Dekorācija :

50 -70g tumšā šokolāde
ja vēlas, mazliet rieksti

Sakuļ olas ar cukuru, vienkārši ar putojamo slotiņu. Nav jāsaputo stingrās putās. Iemaisa krējumu. Atsevišķi samaisa miltus ar kakao un cepamo pulveri. Caur sietu iesijā masā. Mīkla būs šķidra.


Formā 22 cm Ø ieklāj cepamo papīru un ielej mīklu.


Cep 180 grādos 40 - 45 min.


Atdzesē formā. Kad kūka atdzisusi, ar nazi atdala kūku no formas malas, noņem cepamo papīru un kūku pārgriež divās daļās.
Sagatavo krēmu. Saputo saldo krējumu ar cukuru un iemaisa kakao pulveri. Kārtīgi izmaisa un pusi uzklāj uz vienas kūkas puses. Otru kūkas daļu uzliek virsū, un uzsmērē otru daļu krēma.


Ūdens peldē izkausē šokolādi un pārklāj kūku svītrveidā.


Kūku noliek ledusskapī uz pāris stundām. Tad krēms ir labi iesūcies. Vislabāk kūka garšo otrā dienā.


svētdiena, 2016. gada 20. marts

Medus kūka ar šokolādes glazūru



Medus kūkas garšo visiem, bet lai pagatavotu, tas aizņem laiku divas dienas.  Parasti ar krēmu sasmērētās kārtas noliek ledusskapī, lai sasūcas krēms un pārējo paredzēto daļu dara nākošajā dienā.

Mīkla :

750 g milti
4 olas
4 ēdamkarotes medus
400 g cukurs
150 g sviests
3 tējkarotes soda ( natrons)

Krēms :

500 ml saldais krējums
500 ml skābais krējums
150 g cukurs
1 tējkarote vaniļas cukurs

Šokolādes glazūra :

200 g tumšā šokolāde
100 ml saldais krējums

Virsū : Dažādi dekori pēc izvēles

Atsevišķi sakuļ olas ar cukuru. Katlā izkausē sviestu un medu. Ūdens peldē vai vienkārši uz mazas liesmas. Kad sviests ar medu izkusis, pieliek saputotās olas, sodu un maisot karsē 10 minūtes. Pēc tam pievieno apmēram glāzi miltus (no paredzētā daudzuma atber glāzē). Un turpina maisīt vēl 5 minūtes. Pēc tam mazliet atdzesē, 5 - 7 minūtes. Tad pievieno atlikušo miltu daudzumu un kārtīgi izmaisa mīklu. Mīkla būs mīksta un lipīga. Mīklu sadala 6 vienādās daļās. Es darīju tā : nosvēru visu masu kopā un tad sadalīju uz 6. Tā zināju cik nosvērt katru gabalu. 6 mīklas gabalus uzliek uz kāda dēļa un noliek ledusskapī apmēram stundu. Jo tad būs vieglāk izrullēt. Pēc tam katru gabalu uz galda, kur mazliet uzkaisīti milti, mazliet parullē kvadrātu. Pannā ieklāj cepamo papīru un ieklāj mīklu. Ar pirkstiem viegli var mīklu regulēt, pielabot. Tā viegli padodas, nelīp. Sadursta ar dakšu.



Cep 180 grādos apmēram 5 minūtes, vai kamēr mīkla izcepusies zeltaini brūna.



Izceptā plāksne vēl silta jānoņem no pannas ar visu cepamo papīru. Uz galda apmet otrādi un noņem cepamo papīru. Tas nonāk nost ļoti viegli. Izceptās plāksnes atdzesē uz restēm un saliek vienu uz otras. 



Kad visas plāksnes izceptas, saputo putukrējumu ar cukuru, pa daļām liekot klāt skābo krējumu. Beigās pieliek vaniļas cukuru. Kad krēms gatavs, to smērē starp plāksnēm. 



Sasmērēto kūku noliek ledusskapī uz nakti, lai krēms iesūktos plāksnēs. 
Nākošajā dienā kūka ir viegli griežama. Apgriež malas.



Gatavo glazūru. Uzvāra saldo krējumu. Ieber salauztu šokolādi un kārtīgi izmaisa. Klāj uz kūkas.
Es virsū liku zemenes, jo šī bija pasūtījuma kūka meitenei, kura vēlējās tieši šādu kūku.
Ja gatavo klasisko variantu, bez glazūras, tad vienu plāksni sadrupina smalkās drumstalās, un uz pēdējās krēma kārtas uzber drumstalas. Pēc tam tāpat patur ledusskapī un nākošajā dienā apgriež malas.



Mmmm, gardi un sātīgi!

piektdiena, 2016. gada 29. janvāris

Ievārījuma smalkmaizītes (bulciņas)



Uz 20 gab. vajadzēs :

800 g rauga kārtaino mīklu. Rauga kārtainās mīklas pamatrecepte šeit

20 tējkarotes ievārījuma

1/2 ola smērēšanai

Cukura sīrupu, ko pārsmērēt karstajām maizītēm. Tas gan nav obligāti.
Sīrupu pagatavo šādi :
1 ēdamkaroti cukura aplej ar 2 ēdamkarotēm ūdens un pavāra.

Mīklas plāksni izrullē tā, lai var sagriezt 20 kvadrātos.






No kvadrātiem var veidot dažādas maizītes. Es parādīšu divus interesantus veidus.
1. Kvadrātu iegriež stūros. Vienu iegriezto stūri uzliek uz vidu un piespiež. Tā dara ar četriem stūriem.








Saliek uz pannas.
Uzraudzē. Es izmantoju krāsni. Ieslēdzu uz 50 grādiem. Apakšā nolieku trauku ar ūdeni. Ja par karstu, tad grādus samazina. Kad maizītes ir uzrūgušas, nosmērē ar olu, vidū uzliek ievārījumu.



Cep 200 - 210 grādos. Gatavas pārsmērē ar cukura sīrupu.



2.  Kvadrātu pārloka, iegriež. Labā pusē, tāda izskatīsies maizīte.


Atver.
To stūri, kur ir iegriezuma vieta pārliek līdz otram iegriezumam, un otru stūri tāpat.


Saliek maizītes uz pannas. Uzraudzē. Pārsmērē malas ar olu un vidū ieliek ievārījumu.


Cep 200 - 210 grādos. Gatavas pārsmērē ar cukura sīrupu.


Bulciņas gatavas! Rauga kārtaino mīklu uztaisīju daudz vairāk. Tik cik dots pamatreceptē. Nogriezu pusi, no otras daļas izcepu maizītes ar vārīto krēmu. Skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2016/01/maizites-ar-varito-kremu-bulcinas.html
Lai veicas gardu maizīšu gatavošanā!
Līdzīgas receptes skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2018/04/biezpiena-smalkmaizites-bulcinas.html