Translate

ceturtdiena, 2015. gada 25. jūnijs

Biezpiena - persiku kūka




Smilšu mīklai :

100 g sviests
60 g cukurs vai pūdercukurs
1/2 ola
160 g milti

Pildījumam :

Konservētas persiku pusītes 1 lielā bundža
3 tējkarotes kukurūzas ciete

Biezpiena masai :

600 g biezpiens
6 olas
130 g sviests
130 g saldais krējums
130 g cukurs
130 g piens
vaniļas cukurs
.....................................................................

Sagatavo mīklu. Samīca visas sastāvdaļas mīklā un ieklāj formā, kas izkaisīta ar miltiem vai izklāta ar cepamo papīru. Sadursta ar dakšiņu un mazliet nocep, lai nebūtu mīkla jēla.



Notecina persiku pusītes, sagriež gabaliņos un uzber izceptai mīklai.



Pārkaisa pāri kukurūzas cieti. Sagatavo biezpiena masu. Biezpienu izberž caur sietu vai samaļ. Atsevišķā traukā saputo biezpienu, 3 olas, saldo krējumu, un beigās pienu. Masa būs šķidra. Citā traukā saputo sviestu ar cukuru, un pa vienai pieputo 3 olas. Abas masas samaisa kopā, pieliek vaniļas cukuru. Pārlej pāri sagrieztajiem persikiem. Cep 180 grādos apmēram 1,5 stundu. Kad virspuse paliks zeltaini brūna, pāri pārliek folliju un cep kamēr biezpiens izcepies.



Kārtīgi atdzesē un nu varam nogaršot.



Lai gan kūka cepās tik ilgi, mīkla būs gaiša, persiki kūkai piešķir sulīgumu. Otrā variantā var uzbērt uz persikiem rozīnes, kuras samaisītas ar kukurūzas cieti. Kukurūzas cietes vietā var izmantot kartupeļu cieti.
Lai izdodas pagatavot.

pirmdiena, 2015. gada 15. jūnijs

Citronu sviesta cepumi

Šī recepte noder, ja ir palikuši pāri olu dzeltenumi, taisot bezē.

200 g sviests
4 olu dzeltenumi
100 g cukura
300 g milti
1 citrons
pērļu cukurs dekoram

Sviestu saputo ar cukuru, pievienojot pa vienam olu dzeltenumam. Pierīvē citrona miziņu un pielej tā sulu. Pieliek miltus un samīca mīklu.


Mīkla ir diezgan mīksta. Izrullē uzmanīgi, kaisot miltus, lai nepieliptu. Izspiež cepumiņus. Saliek uz pannas, kur ieklāts cepamais papīrs.


Uzber pērļu cukuru.


Cep 200 grādos, līdz gaiši brūni.



svētdiena, 2015. gada 14. jūnijs

Bezē cepumi



Šie cepumi patiesībā ir tik vienkārši pagatavojami. Tikai vajag saņemties. Vairākus gadus nebiju cepusi bezē cepumus. Savos pierakstos atradu recepti un tā man tapa svētdienas supernašķis.

Daudzums uz 2 pannām :

4 olu baltumi
250 g pūdercukurs
šķipsna sāls
mazliet citrona sula

Otrs variants 1 pannai :

2 olu baltumi
100 g cukurs
1/2 tējk. citronu sula


Puto olu baltumus ar šķipsnu sāls, pamazām pievienojot pūdercukuru. Kad kārtīgi viss ir saputojies, piespiež mazliet citrona sulu, un vēlreiz uzputo.



Ieslēdz krāsni uz 120 grādiem un sagatavo divas pannas, kurās ieklāj cepamo papīru. Caur konditorejas maisiņu izspiež cepumus. Liek krāsnī, nogriež uz 100 grādiem.



Cep 1 stundu.



Gatavs!
Varam baudīt supernašķi kopā ar kafiju.



No pāri palikušajiem olu dzeltenumiem var izcept cepumiņus. Skatīt šeit

otrdiena, 2015. gada 2. jūnijs

Siera standziņas no kārtainās mīklas




Kārtainā mīkla, skatīt  šeit

200 g siers
1 ola
garšvielas
milti kaisīšanai

Mīklu izrullē plāksnē, nosmērē ar olu, uzber sarīvētu sieru, uzber garšvielas (pēc gaumes).



Sadala 3 daļās. Katru daļu sagriež strēmelēs. Katru strēmeli savirpina, izveido standziņu. Var mazliet parullēt pa galdu, tad būs garākas.



Liek uz pannas un cep 225 grādos.


Cep kamēr zeltaini brūnas.






Labs sāļais našķis pie tējas vai pie alus.
P.S. Labots 09.08.20. Ieliku jaunu titulbildi, kas tapusi sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/


Cepumi " Mazās austiņas "



Kārtainā mīkla, skatīt šeit

300 g cukurs

Mīklas daudzumu labāk sadalīt uz pusēm, jo cukurs ātri kūst, nepaspēs mazās austiņas sagriezt un salikt uz pannas. Ja griežat mīklu uz pusēm, tad attiecīgi cukuru arī ņem pusi. Pēc tam ņem otru pusi un dara tāpat.
Uzber mazliet cukuru uz galda, uzliek mīklu, uzber cukuru arī uz mīklas. Izrullē mīklu plāksnē, pakaisot cukuru, kur pietrūkst.


Izrullē diezgan plāni. Tad ar griežamo lāpstiņu sadala 3 daļās.


Katrai daļai ieloka garenās malas uz iekšu. No katras puses vienreiz, otrreiz, un tad saliek kopā, mazliet pieplacina, lai neveras vaļā.



Sagriež mazos gabaliņos.


Liek uz pannas. Mazās austiņas labāk stingrāk saspiest, citādi cepoties tās veras vaļā.


Cep uzreiz nekavējoties 225 grādos. Manā krāsnī var cept tikai pa vienai pannai, tāpēc pārējās saliku uz pannām un ieliku saldētavā, lai neizkustu cukurs. Pēc tam ņem ārā no saldētavas pannas un uzreiz cep. Cep kamēr zeltaini brūnas. Ieteicams mazliet pacept arī otru pusi. Tad es daru tā : Izņemu no krāsns pannu, uzlieku pa virsu cepampapīru, vēl vienu pannu virsū, un ātri apmetu otrādi. Austiņas būs uz otras pannas, lieku mazliet pacept arī otru pusi. Bet ja krāsns ir pietiekoši laba, tad iespējams, ka labi izcepsies neapgriežot uz otru pusi.






Kārtainā mīkla


Lai pagatavotu kārtaino mīklu mājās paša spēkiem, ir nepieciešams izbrīvēt laiku šai nodarbei, un mazliet pacietības. Nav nemaz tik sarežģīti, kā tas varētu šķist sākumā. Galvenais ir saņemties un tad jau gala rezultāts noteikti izdosies. Protams, ir ērtāk aiziet uz veikalu un nopirkt gatavu mīklu, bet var iemācīties to sagatavot mājās. Parēķinot, gatavot mājās sanāk daudz lētāk, un mīklu var uztaisīt vairāk nekā piedāvā veikalā. Ķeramies pie darba.

Mīklai (iznākums 1,200 kg)

300 ml auksts ūdens
5 g sāls
7 g cukurs
1/2 ola (var arī bez olas)
1 tējkarote etiķis
500 g milti
..........................................
Ierullēšanai

300 g sviests + 30 g milti
Plus milti kaisīšanai

Aukstā ūdenī izšķīdina sāli, cukuru, etiķi. Pieliek olu, miltus un izmīca mīklu. Uz galda, kas nokaisīts ar miltiem uzliek mīklas gabalu, apklāj ar plēvi un atpūtina 30 min. Pēc tam no mīklas gabala izveido četrstūri. Sviestu ar miltiem samīca. Miltus parasti ņem 10% no sviesta svara. Izveido sviesta plāksni. Lai vieglāk, var izrullēt starp plēvi, vai izmantot kādu maisiņu.


Noņem plēvi un sviesta gabalu uzliek pa vidu izrullētajai mīklai.


..vai šādi

Pārloka malas, aizspiež galus.


...vai šādi

Mīklu pagriež pa 90 grādiem un izrullē taisnstūri. Liekos miltus uz mīklas notīra. Tā jādara katru reizi, kad noloka malas. Ieloka sānu malas uz vidu un aiztaisa kā grāmatu.


Pagriež atkal pa 90 grādiem, izrullē taisnstūri un saloka malas vēlreiz. Pārklāj ar plēvi un noliek ledusskapī uz pusstundu.


Atdzesēto mīklu atkal rullē kā augstāk norādīts. Izrullē, ieloka, izrullē, ieloka. Gatavs.


Pārklāj ar plēvi un noliek ledusskapī, lai atpūšas. Vislabāk pāris stundas. No mīklas veido dažādus izstrādājumus : buljona pīrādziņus, austiņas, standziņas, gan sāļās maizītes, gan saldās, izmanto kā kārtas kūkām.

Ieteikums: Ar mīklu vieglāk strādāt, ja tā ir vairāk. Taisot mīklu uz pusi mazāk, būs grūtāk rullēt un locīt. Ja liekas, ka šis daudzums būs par daudz, pārējo var uzglabāt saldētavā.