Translate

otrdiena, 2016. gada 29. marts

Šokolādes kūka ar kakao krēmu




Mīkla :

2 lielas olas
250 g cukurs
300 g skābais krējums (es izmantoju 18 %)
150 g milti
2 tējkarotes cepamais pulveris
2 ēdamkarotes kakao

Krēms :

300 g saldais krējums
50 g cukurs
1 ēdamkarote kakao

Dekorācija :

50 -70g tumšā šokolāde
ja vēlas, mazliet rieksti

Sakuļ olas ar cukuru, vienkārši ar putojamo slotiņu. Nav jāsaputo stingrās putās. Iemaisa krējumu. Atsevišķi samaisa miltus ar kakao un cepamo pulveri. Caur sietu iesijā masā. Mīkla būs šķidra.


Formā 22 cm Ø ieklāj cepamo papīru un ielej mīklu.


Cep 180 grādos 40 - 45 min.


Atdzesē formā. Kad kūka atdzisusi, ar nazi atdala kūku no formas malas, noņem cepamo papīru un kūku pārgriež divās daļās.
Sagatavo krēmu. Saputo saldo krējumu ar cukuru un iemaisa kakao pulveri. Kārtīgi izmaisa un pusi uzklāj uz vienas kūkas puses. Otru kūkas daļu uzliek virsū, un uzsmērē otru daļu krēma.


Ūdens peldē izkausē šokolādi un pārklāj kūku svītrveidā.


Kūku noliek ledusskapī uz pāris stundām. Tad krēms ir labi iesūcies. Vislabāk kūka garšo otrā dienā.


svētdiena, 2016. gada 20. marts

Medus kūka ar šokolādes glazūru



Medus kūkas garšo visiem, bet lai pagatavotu, tas aizņem laiku divas dienas.  Parasti ar krēmu sasmērētās kārtas noliek ledusskapī, lai sasūcas krēms un pārējo paredzēto daļu dara nākošajā dienā.

Mīkla :

750 g milti
4 olas
4 ēdamkarotes medus
400 g cukurs
150 g sviests
3 tējkarotes soda ( natrons)

Krēms :

500 ml saldais krējums
500 ml skābais krējums
150 g cukurs
1 tējkarote vaniļas cukurs

Šokolādes glazūra :

200 g tumšā šokolāde
100 ml saldais krējums

Virsū : Dažādi dekori pēc izvēles

Atsevišķi sakuļ olas ar cukuru. Katlā izkausē sviestu un medu. Ūdens peldē vai vienkārši uz mazas liesmas. Kad sviests ar medu izkusis, pieliek saputotās olas, sodu un maisot karsē 10 minūtes. Pēc tam pievieno apmēram glāzi miltus (no paredzētā daudzuma atber glāzē). Un turpina maisīt vēl 5 minūtes. Pēc tam mazliet atdzesē, 5 - 7 minūtes. Tad pievieno atlikušo miltu daudzumu un kārtīgi izmaisa mīklu. Mīkla būs mīksta un lipīga. Mīklu sadala 6 vienādās daļās. Es darīju tā : nosvēru visu masu kopā un tad sadalīju uz 6. Tā zināju cik nosvērt katru gabalu. 6 mīklas gabalus uzliek uz kāda dēļa un noliek ledusskapī apmēram stundu. Jo tad būs vieglāk izrullēt. Pēc tam katru gabalu uz galda, kur mazliet uzkaisīti milti, mazliet parullē kvadrātu. Pannā ieklāj cepamo papīru un ieklāj mīklu. Ar pirkstiem viegli var mīklu regulēt, pielabot. Tā viegli padodas, nelīp. Sadursta ar dakšu.



Cep 180 grādos apmēram 5 minūtes, vai kamēr mīkla izcepusies zeltaini brūna.



Izceptā plāksne vēl silta jānoņem no pannas ar visu cepamo papīru. Uz galda apmet otrādi un noņem cepamo papīru. Tas nonāk nost ļoti viegli. Izceptās plāksnes atdzesē uz restēm un saliek vienu uz otras. 



Kad visas plāksnes izceptas, saputo putukrējumu ar cukuru, pa daļām liekot klāt skābo krējumu. Beigās pieliek vaniļas cukuru. Kad krēms gatavs, to smērē starp plāksnēm. 



Sasmērēto kūku noliek ledusskapī uz nakti, lai krēms iesūktos plāksnēs. 
Nākošajā dienā kūka ir viegli griežama. Apgriež malas.



Gatavo glazūru. Uzvāra saldo krējumu. Ieber salauztu šokolādi un kārtīgi izmaisa. Klāj uz kūkas.
Es virsū liku zemenes, jo šī bija pasūtījuma kūka meitenei, kura vēlējās tieši šādu kūku.
Ja gatavo klasisko variantu, bez glazūras, tad vienu plāksni sadrupina smalkās drumstalās, un uz pēdējās krēma kārtas uzber drumstalas. Pēc tam tāpat patur ledusskapī un nākošajā dienā apgriež malas.



Mmmm, gardi un sātīgi!