Translate

pirmdiena, 2014. gada 15. decembris

Kokosriekstu cepumi (1)




2 olu baltumi
120 g kokosriekstu skaidiņas
100 g cukurs

Olu baltumus sajauc ar cukuru un kokosriekstu skaidiņām. Maisot karsē uz mazas uguns apmēram 5 minūtes. Masu mazliet atdzesē. Liek uz pannas, uz cepampapīra, ar divām tējkarotēm mazas piciņas.



Cep 220 grādos apmēram 10 minūtes. Kamēr cepumi ir dzeltenbrūni.



Kad atdzisīs, no ārpuses tie būs cieti, iekšpusē mīksti.



Līdzīgu recepti skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2016/09/kokosriekstu-kucinas-jeb-makruni.html

svētdiena, 2014. gada 14. decembris

Jogurta mafini

Šie mafini ir mīksti, pufīgi un ātri noēdas draugu lokā.


18 gab.

Mīklai

2 olas
200 g cukurs
250 g jogurts
100 g sviests
270 g milti
2 tējk. cepamais pulveris
vaniļas ekstrakts

Olas sakuļ ar cukuru, pievieno jogurtu un izkausētu sviestu. Es izmantoju vaniļas jogurtu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un pievieno masai. Pieliek vaniļas ekstraktu. Samaisa kārtīgi.
Sagatavo formiņas un ieslēdz krāsni uz 175 grādiem.
Ar ēdamkaroti sadala masu formiņās. Cep 175 grādos 30 minūtes.




Našķis gatavs. Varam doties ciemos pie draugiem un pavadīt laiku jaukās sarunās.

Vēl mafinu receptes skatīt šeit
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/10/sokolades-mafini.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2016/01/kefira-mafini.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2017/02/sokolades-mafini-mikstie.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2018/04/apelsinu-mafini.html

svētdiena, 2014. gada 30. novembris

Dzērveņu uzpūtenis (debesmanna)

Ir pirmā Advente, un gribās pagatavot kaut ko gaisīgu kā sniega kupena. Varbūt tāpēc, ka sniegs ārā nav. Tā tapa mans debesu mannā no dzērvenēm.



2 glāzes dzērveņu
300 g cukura
1,5 L ūdens
1 glāze manna
Piens kā piedeva

Dzērvenes ieber katlā un saspaida, pielej ūdeni un vāra apmēram 10 minūtes. Tad nokāš caur sietu, pārlej atpakaļ katlā. Pieber cukuru, izmaisa, lai cukurs izkūst.




Uzliek atpakaļ uz plīts, berot manna strūkliņā, un nepārtraukti maisot putru briedina uz mazas uguns. Putra noteikti nav jāvāra, bet jābriedina.



Kad manna putraimi ir uzbrieduši, tas ir apmēram pēc 7 minūtēm, katlu noliek, lai atdziest.

Atdzisušu pārliek putojamā traukā un puto kamēr masa paliek gaiša un krēmīga.



Liek trauciņos un pasniedz ar pienu.




Mmm, superīgs deserts! Lai labi garšo !

piektdiena, 2014. gada 14. novembris

Kanēļa smalkmaizītes (bulciņas)



Rauga mīklai

175 g silts ūdens
5 g sāls
50 g cukurs
375 g milti ( plus vēl milti kaisīšanai )
50 g sviests (mīksts)
25 g raugs

ierullēšanai 150 g sviests (mīksts)

Siltā ūdenī izšķīdina sāli, daļu cukura. Otru daļu cukura saspaida ar raugu, lai raugs paliek šķidrs. Visas sastāvdaļas sajauc kopā, samīca mīklu. Kārtīgi izmīca un noliek, lai uzrūgst.


Kad mīkla uzrūgusi, izrullē taisnstūri, iesmērē sviestu uz mīklas, atstājot 1/3 neapsmērētu. Saloka 3 daļās, pagriež pa 90 grādiem. Izrullē taisnstūri, un saloka 3 daļās.


Uzliek mīklu uz dēļa, pārklāj ar plēvi un noliek ledusskapī. Vismaz uz stundu.
Sagatavo pildījumam.
Samaisa kanēli ar cukuru. Sakuļ vienu olu smērēšanai. Es vēl izmantoju garšai karameļu sīrupu.
Mīklu izrullē vienmērīgi. Rullējot vienmēr ir jāpakaisa milti ik pa laikam, lai mīkla nepieliptu pie galda, un būtu vieglāk rullēt. Pārsmērē ar karameļu sīrupu, pa virsu uzsmērē olu, uzkaisa kanēli ar cukuru.


Satin garenā ruletē. Un sagriež vienādos gabalos.


Kārto maizītes uz pannas. Es parasti izmantoju krāsni par raudzētavu. Ieslēdzu uz 50 grādiem, palieku apakšā kādu trauku ar ūdeni. Lieku pannu, lai maizītes uzrūgst. Pēc tam pārsmērē ar olu, uzkaisa pa virsu kanēli ar cukuru.


 Uzkarsē krāsni uz 200 vai 220 grādiem. Cep kamēr brūnas. Karstas var pārsmērēt ar cukura sīrupu, lai būtu spīdīgas.



Mīklu taisīju 2 reiz vairāk, kā šeit dots, jo pēc tam dalīju uz pusēm, kur tapa gan kanēļa maizītes, gan izmēģināju citas. Bet vislabāk no šīs mīklas taisīt tikai kanēļa maizītes, jo citām sviests bija par daudz un mazliet tecēja cepoties. Šīm nebija ne vainas. Ja domājat, ka sviests būs par daudz, tad ierullēšanai sviestu ņemt 100 g vai mazāk.

otrdiena, 2014. gada 28. oktobris

Preikestolen klints



Preikestolen klints atrodas Rogalandē, Stavangeras reģionā. Braucot no Stavangeras puses būs jābrauc līdz Lauvvik un ar prāmi pāri uz Oanes.
Preikestolen klints slejas 604 m augstumā virs Lysefjord līmeņa. Preikestolen ir tūristu iecienīta apskates vieta. Tulkojumā Preikestolen nozīmē Priestera kancele, vai Priestera krēsls. Lai apskatītu pašu Preikestolen klinti, starts sākas no stāvvietas.




Kāpiens vidēji ir izrēķināts 2 stundas turp un 2 stundas atpakaļ. Apmēram 4 km vienā virzienā. Noteikti jāvelk apavi ar labu zoli, lai neslīdētu un lai būtu stingri potītēm. Pieredzējušākajiem kāpiens neliksies grūts, bet kā tūristam būs labs treniņš un slodze kājām un ceļiem, un brīžiem var likties, ka sirds izleks. Noteikti jābūt līdzi ūdenim un kādām sviestmaizēm. Rosoļbļodas un šašliki lai paliek mājās.
Šāda taciņa ir tikai sākumā.


Kad ir mazliet uzkāpts, paveras skaista ainava.




Te nu kāpiens ir kā labs treniņš.


Takas ved ne tikai augšup. Pārsvarā ceļš ved augšā, lejā, augšā, lejā. Pa ceļam ir norādes, jo pa kādu citu taku var aiziet pavisam kaut kur citur. Ejamās takas ir iezīmētas ar sarkanu T burtu, lai neapmaldītos.


Te var likties, ka nu jau drīz būs finišs, bet nē, vēl ir diezgan liels gabals ko iet.


Vēl mazliet. Skaists skats uz Lysefjord.




Te nu ir skaistais skats uz Preikestolen klinti. Vēl tikai pāris metri, lai uzietu uz virsmas. Klints virsma ir 25x25 metri.


Ir iespēja arī pakāpties augstāk un nofotografēt klinti no augšas.


Šeit ir bilde no interneta, kā izskatās klints kvadrāts no Lysefjord puses. Tāds maziņš augšā.


Tāds ir maršruts sākot no stāvvietas.


Noteikti Prekestolen apmeklēšu vēl un vēl. Noteikti tādam apmeklējumam ir jāizvēlās labs laiks, lai var baudīt smuko dabu. Ir gadījies, ka pusceļā sāk līt lietus un uzkāpjot augšā neko neredz. Viss ir miglā. Ja ir labi apavi, slapjie akmeņi neslīd. Preikestolen var kāpt gan jauni, gan veci. Vietējie pat kāpj ar suņiem un maziem bērniem, un gandrīz vai skriešus.
Galvenais vakarā laicīgi paspēt uz prāmi, citādi var gadīties, ka ilgi jāgaida.




piektdiena, 2014. gada 24. oktobris

Piparkūku mīkla ar medu




Līdz Ziemassvētkiem palikuši divi mēneši un ir īstais laiks gatavot piparkūku mīklu.

940 g milti
425 g cukurs dedzinātajam cukuram
350 g cukurs
420 g margarīns
90 g medus
12 g soda
20 g piparkūku garšvielu maisījums

Sagatavo dedzināto cukuru. Katlā cukuru bez ūdens dedzina. Kad viss cukurs izšķīdis, izveidojies tumši brūns sīrups, pielej ūdeni apmēram glāzi. Tas jādara ātri. Pielej ūdeni un tūlīt uzliek katlam vāku, jo var gadīties, ka karstais cukurs reaģējot ar ūdeni var sprāgt uz visām pusēm.
Atdzesē sīrupu, lai nebūtu karsts. Tālāk gatavo mīklu. Lielā bļodā vai mīklas maisītājā liek visas sastāvdaļas, mīca, lejot klāt sīrupu. Kārtīgi samīca mīklu. Var likties, ka mīkla ir par mīkstu, bet tā jābūt. Izveido mīklas kukuli un ietin plēvē. Liek ledusskapī. Mīkla savilksies ar garšvielām un īstajā laikā, kad taisīsiet piparkūkas, mīkla būs labi rullējama. Pēc šīs receptes piparkūkas sanāk kraukšķīgas.



trešdiena, 2014. gada 22. oktobris

Medus kūka



Mīklai

1 ola
2 ēdamkarotes medus
180 g cukurs
50 g margarīns
2 ēdamkarotes piens
1 ēdamkarote soda vai cep.pulv.
300 g milti

Pienā izšķīdina cukuru un sodu. Pievieno olu, margarīnu, medu un visu samaisa. Liek karstā ūdens peldē un silda, nepārtraukti maisot 10 min. Atdzesē, pieber miltus , samīca mīklu. Mīklu sadala 6 gabalos. Uz 1 stundu noliek ledusskapī. Pēc tam rullē apaļas plāksnes. Es daru tā, uz cepamā papīra uzvelku riņķus 22 cm diametrā. Izrullēju mīklu aplī, sadurstu ar dakšiņu un lieku cepties pa vienai. Apmēram 180 grādos. Izcepas ātri, zeltaini brūnas. Vēl siltu ripu ar visu papīru apgriež otrādi, noņem papīru un noliek , lai atdziest. Kad visas ripas izceptas, taisa krēmu.

Krēms
300 g saldais krējums
300 g skābais krējums
50 g cukurs
citrona miziņa

Saldo krējumu sakuļ ar cukuru, piekuļ klāt skābo krējumu. Pierīvē citrona miziņu. Krēmu smērē starp ripām. Izmanto 5 ripas. Krēmu smērē tā, lai paliktu vēl vienai kārtai, ko smērēs vēlāk. Kad 5.ripa uzlikta, uzliek kādu dēlīti ar slogu un ieliek ledusskapī. Vislabāk uz nakti. Pēc tam nosmērē virsu ar krēmu. Ja vēl krēms pietiek, tad arī sānus. Sadrupina 6. kārtu un pārber pāri vienmērīgi un arī sānus.


Vēl viens variants. Uzliek arī sesto kārtu un nākošajā dienā noglazē ar šokolādes glazūru.
100 g parastā melnā šokolāde
100 g sviests
Izkausē šokolādi ūdens peldē, pievieno mīkstu sviestu, visu vienmērīgi samaisa un klāj uz kūkas.



pirmdiena, 2014. gada 20. oktobris

Aveņu kūka


Svaiga, atsvaidzinoša kūka.

Izcep biskvītu apaļajā formā.

3 olas
90g cukurs
80g milti
10g kakao pulveris

Olas saputo ar cukuru. Miltus samaisa ar kakao. Kad olas stingri saputotas, iemaisa( iecilā) miltu maisījumu. Mīklu ieklāj formā un izcep biskvītu. Cep 180 grādos.
Atdzisušu pārgriež gareniski.

Gatavo krēmu.

500g saldais krējums
250g Filadelfijas siers
200g cukurs
100g saldētas avenes(plus 200g vai vairāk papildus)
10g želatīns
Saldo krējumu saputo ar cukuru, pieputo Filadelfijas sieru. Saputotajai masai pieliek sablenderētas avenes, pieliek izkausētu želatīnu.
Nosmērē biskvītu ar aveņu ievārījumu, liek krēmu, pa starpām uzberot avenes, atstājot arī dekorēšanai.
Virsu noklāj ar krēmu un dekorē ar avenēm. Labāk ir, ja dekorē ar svaigām avenēm. Ja vēlas, virsu var glazēt ar želeju.



Biezpiena plātsmaize (26 x 35 )

Daudzums paredzēts pannai 26 cm reiz 35 cm. Apmēram. Labāk, ja ir panna ar augstākām malām, vairāk par 4cm. Jo var gadīties, ka biezpiena masa neietilpst visā pannā, kaut kas paliek pāri. Bet ja man tā gadās, tad palikušo masu sadalu mazās formītēs un izcepu mazus biezpiena keksiņus.
Sākumā izcepam smilšu mīklas apakšu.

175g margarīns vai sviests
100g cukurs
350g milti
1 ola
cepamais pulveris

Margarīnu saputo ar cukuru un olu, piemaisa miltus ar cepamo pulveri. Ātri samīca mīklu un ieklāj formā. Sadursta ar dakšu un mazliet nocep. Tikai tā, lai nav jēla.
Sagatavojam biezpiena masu.

1. variants.
1kg biezpiena, pilnpiena
8 olu dzeltenumi
8 olu baltumi
300g cukurs
75g eļļa
100ml ūdens
vaniļas cukurs vai vaniļas esence
100g rozīnes vai aprikozes vai cukāti (pēc vēlmēm)

Olu baltumus saputo ar cukuru stingrās putās. Biezpienu, ja tas nav paciņu biezpiens, sākumā vajadzētu samalt vai izberzt caur sietu. Biezpienu saputo ar olu dzeltenumiem, pamazām pielej eļļu un ūdeni, pieliek vaniļu. Biezpiena masā iecilā olu baltumus. Formā uz izceptās smilšu mīklas pamatnes uzber rozīnes vai ko citu pēc jūsu gaumes. Pāri klāj biezpiena masu. Izlīdzina. Cep sākumā 200 grādos apmēram 10, 15 minūtes, tad nogriež uz 175 grādiem un turpina cept, kamēr virsma smuki brūna.
........................................................................................................................................................
2.variants.
Smilšu mīklas apakša tā pati

1kg biezpiena, pilnpiena
170g sviests vai margarīns
8 olas
300g cukurs
100g milti
vaniļas cukurs vai vaniļas esence
100g rozīnes vai aprikozes vai cukāti

Puto biezpienu(samaltu vai sablenderētu) kopā ar margarīnu. Pēc tam pieputo olas un cukuru, vaniļu. Pēdējo iemaisa miltus. Uz pamatnes uzber rozīnes, klāj pāri masu. Cep pirmās 10,15 min. 200 grādos, tad nogriež uz 180 grādiem. Cep kamēr dzeltenbrūns.


Lai izdodas un labi garšo!

Līdzīgas receptes skatīt šeit
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/10/ogu-drumstalu-platsmaize.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2015/04/abolu-platsmaize-no-kefira-miklas.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2015/12/biezpiena-platsmaize-34-x-38.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2016/08/abolu-platsmaize-no-kefira-miklas-2.html

piektdiena, 2014. gada 17. oktobris

Hirtshals, Skagen

Septembra beigās ar ģimeni un draugiem biju aizbraukusi uz Dāniju. Ceļojums sākās no Sandnes(Norvēģija). Trīs stundu brauciens līdz Kristiansand pilsētiņai, no kuras tālāk dosimies ar prāmi. Vēl tikai maza pastaiga pa Kristiansand ieliņām gaidot prāmi.








Prāmis sagaidīts un dodamies ceļā.



Vēlāk kuģitis šūpojas viļņos, ka grūti pārvietoties. Liekas, ka galvu kāds saspiedis spīlēs. Pēc 3,5 stundu viļņošanās esam galā. Iepeldam Hirtshals ostā.


Ir jau vakars, un vēl jābrauc vairāki kilometri līdz paziņu mājām. Visapkārt tik tumšs, pat ielu apgaismojums nav, tikai ceļš.
Mūs sagaida laipns latviešu pāris. Tiekam pabaroti un apčubināti. Otrā dienā laižam uz Hirtshals pilsētiņu šo to apskatīt. Pirmais apskates objekts ir Ziemeļjūras akvariums.



Lielā akvārijā, ko var apskatīt no visām pusēm, peld visdažādākās zivis, arī haizivis. Ir arī vairāki mazāki akvāriji un daži vaļēji, kur var iebāzt arī roku. Šī raja bāza degunu no ūdens un gribēja, lai papaijā, tā kā tāds mīlīgs kaķīts. Bet āda rajai kā bruņas.



Pēc tam jāapskata Hirtshals bāka.



Te skats no bākas uz Skageragu. Lejā ir takas uz bunkuriem, kas saglabājušies no kara laikiem. Tur varētu daudz ložņāt, bet laika nav daudz, braucam tālāk.


Iebraucam Skagen pilsētiņā un meklējam pareizo ceļu. Pilsētiņa ir smuka, smukas mājas, bet neatliek laika pafotografēt, tikai šīs dzirnavas.



Beidzot ir atrasta pareizā vieta. Jādodas uz Grenen sēkli, kur satiekas Skagerags un Kategats. Brīdinājums, ka peldēties nedrīkst, bīstami.


Wow! Te tas ir. Viļņi sitas no vienas puses un no otras puses. Vējš stipri pūš. Labi, ka ir vējjaka ar kapuci, citādi būtu pārvētusies par kraukšķīti. Skats fantastisks.To nevar tā iemūžināt bildēs, tas ir jāredz dzīvajā.



Skagen bāka.


Laiks ir pagājis nemanot. Saprotam, ka vairs neko neapskatīsim, visas iestādes, kur ko apskatīt strādā līdz pieciem. Un vienlaikus būt vairākās vietās nav iespējams. Labi, ka šajā vietā veikaliņā paspējām nopirkt kādus suvenīrus. Braucam meklēt kādu pārtikas veikalu. Beidzot taču vajag paēst. Cenas veikalos salīdzinot ar Norvēģiju ir stipri lētākas, un tādu lielāku iepirkšanos atliekam uz rītdienu. 
Līdz naktsmītnei vēl ilgi jābrauc. Pa ceļam saule riet un ir fantastiski skaistas debesis.




Nākošajā dienā, pēc brokastīm pošamies atpakaļ. Pa ceļam ieskrienam lielveikalā. Ko uzreiz salīdzinājām ar maxima xxx. Bet lai kārtīgi visu izpētītu, laika nepietiek. Alkohols, šķiet, ka bija lētāks kā Latvijā. Bet tā iegādi atliekam. Uz prāmi ir vēl lētāk. Šo to iegādājušies laižam tālāk, jo prāmis negaidīs.

Prāmis ir sagaidīts.



Laižam atpakaļ. Šoreiz kuģīts mierīgi peld. 



Iebraucot Norvēģijā tik ļoti visi bijām noilgojušies pēc šādiem dabas skatiem. Dānijā šāda daba nav. Pārsvarā lauki. Bet mēs jau redzējām tik maz, tā kā noteikti Dāniju apciemosim vēlreiz.