Translate

ceturtdiena, 2021. gada 14. oktobris

Ābolu - aveņu zefīri

 



Šī ir otrā zefīru recepte ko publicēju savā blogā. Pirmajā ir vairāk izskaidrojumi, tāpēc atkal neatkārtošos par agaru un knifiņiem. To var izlasīt šeit .

Masa:

100 g ābolu biezenis (tas būs no 3 āboliem)

50 g aveņu biezenis ( 150 g ogas)

130 g cukurs

1 olas baltums (30 g)

Sīrups:

200 g cukurs

50 g glukozes sīrups (vajadzīgs pret karamelizēšanos)

8 g agar- agars

100 ml ūdens


Āboliem izņem serdes. Nemizo, jo tieši mizās ir vairāk pektīns. Kas ir ļoti vajadzīgs zefīru pagatavošanā, tāpēc pamatā ir ābolu biezenis. Ābolu puses saliek uz plāts ar griezto pusi uz leju un cep krāsnī 170 grādos 20 - 25 min. 

Kad gatavs, liek bļodā, sablenderē un izberž caur smalku sietu. Ļoti svarīgi ir tieši caur smalku sietu. Biezeni liek katliņā un pavāra 5 - 7 min., visu laiku maisa.

Var ņemt mazliet vairāk ābolus, jo atlikušo biezeni var uzglabāt saldētavā. Ābolu biezeni obligāti jāatdzesē ledusskapī, vislabāk uz nakti. Tas vajadzīgs, lai stabilizētos pektīns.

Saldētas avenes ( vai svaigas) ber katlā un vāra kamēr mīkstas, sablenderē un izberž caur sietu. Aveņu biezeni arī atdzesē ledusskapī. Avenes arī var ņemt vairāk, jo biezeni var uzglabāt saldētavā.

❗Pirms gatavošanas viss ir jāsagatavo iepriekš. Visu jāsasver un jāsagatavo visas nepieciešamās lietas, jo jāstrādā būs ātri.

Uzgali es ņēmu šādu 👇



Abus biezeņus liek miksera bļodā kopā ar cukuru un sāk miksēt uz vidēju ātrumu.

 Paralēli katlā lej ūdeni un agaru. Sākumā abus karsē maisot. Kamēr veidojas biezenim līdzīga masa. Tad ber klāt cukuru un glukozes sīrupu. Arī putotājā pieliek baltumu, lai putojas vidējā ātrumā.

 Sīrupu vāra uz vidējas uguns, visu laiku maisot ar slotiņu. Sīrupu vāra līdz 109 grādiem vai 5 minūtes, kad paceļot slotiņu gar katla malu sīrups stiepjas tievā garā diedziņā.

Pa to laiku masa jau ir uzputojusies un turpinot putošanu, sīrupu lej lēnām gar trauka malu. Kad viss sīrups ir ieliets, tā pārpalikumus noteikti nedrīkst ar karoti izkašāt un pielikt klāt. Vēl mazliet masai liek putoties.


Pēc tam visu masu liek konditorejas maisā ( lielā), un uz cepamā papīra pa divām pannām izspiež zefīrus. 


Būs 20 pusītes uz vienas pannas, un 20 pusītes uz otras.  Pannas noliek malā, lai zefīri nogatavinās vismaz 12 stundas.
Pēc tam pusītes liek kopā un apvārta pūdercukurā. 



Kas var būt labāks par mājās gatavotiem zefīriem !  Protams, tas ir laikietilpīgs process un vajadzīgs jaudīgs aparāts un dažādi knifiņi, lai viss labi sanāktu!

Foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/