Translate

svētdiena, 2022. gada 13. novembris

Tējas kūciņas "Sarkanais Samts" (Cupcakes)

 


12 gab


Mīkla:

60 g sviests

200 g cukurs

1 ola

145 g milti

20 g kakao pulv.

1/2 tējk. sāls

1/2 tējk. soda

1 tējk. vaniļas cuk.

155 g kefīrs

55 g eļļa

Sarkanā pārtikas krāsa


Krēms:

300 g krēmsiers

150 g sviests

60 g pūdercukurs

Dekors:

200 g avenes


Mīklai mīkstu sviestu ar cukuru puto, pieliek olu, puto. Sajauc pārējās sausās sastāvdaļas. Pieber klāt masai. Pielej kefīru un eļļu, krāsvielu. Katra krāsviela atšķiras, pieliku 2 g . Man pašai ar krāsvielām aizrauties nepatīk. Masai sarkanums pat nebija manāms, bet mazliet sarkanbrūns tonis sanāca. Mīklu kārtīgi izmaisa ar mikseri. Sadala ar karoti mafinu formītēs.

Cep 175 grādos 20- 25 min.

Atdzesē un gatavo krēmu.

Saputo mīkstu sviestu ar pūdercukuru, pieliek krēmsieru un saputo nedaudz, lai masa ir krēmīga. Masu liek konditorejas maisiņā ar robotu uzgali, un uzspiež krēmu pa apli, veidojot smuku garnējumu. Vidū liek avenes.





Mmm, gardi gan! 

Titulbildes foto https://www.facebook.com/grikastudio





Upeņu zefīri

 


Atkal ir pienākusi diena zefīriem. Šoreiz tie būs upeņu zefīri.

Lai pagatavotu zefīrus mājās, ir jāiegādājas agar agars, kas ir želējošā viela iegūta no aļģēm. Uz iepakojuma noteikti ir jābūt norādītam 100 proc.agaram, bez dažādām citām piedevām. 

❗Želatīns zefīriem nederēs ❗

Lai viss izdotos ļoti labi, ieteiktu stacionāro mikseri. 

Un vēl ir noteikti vajadzīgs lielais konditorejas maiss un lielāks uzgalis. Zefīra masa uzreiz visa ir jāliek maisā, nedrīkst pa daļām, jo agars stabilizējas pie 40 grādiem.

Zefīra pagatavošanai jārēķina 3 dienas. 1.biezenis, 2.masas gatavošana un noformēšana, 3. nogatavināšana


30 gab pusītes, vai 15 zefīri


250 g upenes ( man bija saldētas)

100 g cukurs (pie upenēm)

1 olas baltums

Sīrups:

100 g ūdens

350 g cukurs

6 g agar agars

50 g glukozes sīrups


Ogas ber katlā, pielej ēdamk. ūdeni un vāra kamēr mīkstas. Sablenderē. Izberž caur sietu. Sanāk 130g-140g upeņu biezenis.  Liek atpakaļ katlā, pieber 100 g cukuru. Pavāra pāris minūtes. Pārliek plēvi, atdzesē un noliek ledusskapī uz vairākām stundām, vai uz nakti, lai stabilizējas pektīns. 




Pirms gatavošanas viss ir jāsagatavo iepriekš. Visu jāsasver un jāsagatavo visas nepieciešamās lietas, jo jāstrādā būs ātri.

Atdzesētu biezeni liek miksera bļodā kopā ar olu baltumu un sāk miksēt uz vidēju ātrumu.

 Paralēli katlā lej ūdeni, cukuru, agaru un glukozes sīrupu. 

Sīrupam glukozes sīrups ir vajadzīgs, lai neveidotos karamelizējies cukurs gar malām. Tātad vāra sīrupu uz vidējas uguns, visu laiku maisot ar slotiņu. Sīrupu vāra līdz 110 grādiem vai 5 minūtes, kad paceļot slotiņu gar katla malu sīrups stiepjas tievā garā diedziņā.





Pa to laiku masa jau ir uzputojusies un turpinot putošanu, sīrupu lej lēnām gar trauka malu. Kad viss sīrups ir ieliets, tā pārpalikumus noteikti nedrīkst ar karoti izkašāt un pielikt klāt. Vēl mazliet masai liek putoties.





Uzputoto masu liek konditorejas tūtā un izspiež sev vēlamās formas zefīrus. Var spiest kā gliemežvākus, vai vienkārši apaļus. Bet jācenšās tos veidot vienādus, jo pusītes būs jāliek kopā.





Pannas atstāj uz vismaz 12 stundām  lai stabilizējas agars. Dažreiz pat uz 24 stundām. 

Pēc tam lipina pa divi kopā un apvārta pūdercukurā. 





Upeņu zefīri ir fantastiski gardi un upenes piešķir ļoti skaistu krāsu. It īpaši kad atnāk ciemiņi, tie pazūd ļoti ātri. 😍😋

❗P.S. Tieši šiem zefīriem masa bija ļoti karsta un uzputojusies tik daudz, ka varēju tūtu piepildīt 2x. Bet tik un tā jādarbojas ātri, jo tiklīdz masa būs sasniegusi 40 grādus, tad sāks recēt.


Titulbides

 foto https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/

https://www.facebook.com/grikastudio