Translate

trešdiena, 2022. gada 12. oktobris

Spirālveida cepumi

 



Gaišā mīkla :


125 g sviests ( mīksts )

125 g pūdercukurs

1 tējk. vaniļas cuk.

1 olas dzeltenums

190 g milti

1 ēd.k. ūdens (ja par biezu mīkla)


Šokolādes mīkla :


125 g sviests (mīksts)

125 g pūdercukurs

1 olas dzeltenums

180 g milti

30 g kakao

1 ēd.k. ūdens ( ja par biezu mīkla)


Puto sviestu ar pūdercukuru, olu dzeltenumu, vaniļas cukuru. Pieber miltus, mazliet pielej ūdeni un samīca mīklu. Ja olas ir lielākas, tad mitrums būs pietiekoši un ūdeni iespējams, ka nevajadzēs. Mīklai ir jābūt plastiskai. Mīklu ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 30 min. To pašu atkārto ar šokolādes mīklu. 


Pēc tam  uz galda, kas nokaisīts ar miltiem, parullē gaišo mīklu garenā plāksnē. To pašu atkārto ar brūno mīklu. Brūno mīklu uzliek uz gaišās mīklas un mazliet parullē. 




Satin ruletē.




Ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 30 min.

Griež šķēlēs, apmēram pirksta resnumā. 






Liek uz pannas ar lielākām atstarpēm. Saliku pa divām pannām. Šķēles sanāk apmēram 25 vai 26.



Jācep 180 grādos 15 min. Vai līdz gaiši brūni. Atdzesē un bauda pie tējas. 😋 Labu apetīti! 




pirmdiena, 2022. gada 3. oktobris

Sāļā karamele

 


Tā sagadījās, ka man bija palicis pāri saldais krējums un domāju kur to izmantot. Šķirstot norvēģu recepšu grāmatu, atradu kur to pielietot. Tikai attiecīgi samazināju proporcijas.




100 ml saldais krējums

67 g cukurs

67 g glukozes sīrups (tā piešķir karamelei elastību)

25 g sviests

1,5 g sāls ( kārtīga šķipsna, ja nevar nosvērt)

1/2 tējk. vaniļas cuk.


Uz sakarsētas plīts liek katliņu, mazliet ieber cukuru, maisa, kamēr cukurs sāk kust. Ber klāt pa daļām pārējo cukuru un maisa, kamēr viss cukurs ir izkusis un sāk karamelizēties. Jāskatās, lai nepaliek par tumšu, citādi būs rūgtens. Kad ir smuki brūns, tad pieliek glukozi, izmaisa. ( 1 ) Uz mirkli katliņu ieliek auksta ūdens peldē, lai nedaudz atdzesētu. Katliņu liek atpakaļ uz plīts, uz vidējas uguns. Pielej saldo krējumu un pieliek vaniļas cukuru ( 2 ) . Karsē kamēr viss ir vienmērīgi izkusis un nav kunkuļu. Atdzesē, lai nav karsts, bet silts. Pieliek sviestu, sāli. Izmaisa ( 3 ).  Sablenderē, lai karamele būtu gluda un spīdīga ( 4 ).





Karameli lej burciņā un to var uzglabāt ledusskapī 2 mēnešus.




📷 https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/


Šokolādes tartes ar avenēm

 



8 tartes 

Formītes 9 cm diametrā.


Mīkla :


150 g milti

1,5 ēd. k. kakao pulv.

75 g pūdercukurs

115 g sviests

1/2 ola


Pildījums:


100 ml salds krējums

150 g tumšā šokolāde (kakao saturs vismaz 52 % )

37 g cukurs

40 g sviests


Dekors :


200 g avenes


Sajauc sausās sastāvdaļas. Pieliek sviestu, mīca tā lai sviests sajaucās ar miltu maisījumu, beigās pieliek olu, izmaisa kārtīgi mīklu. Mīklu liek plēvē, liek ledusskapī uz 30 min. Pēc tam mīklu sadala vienādās 8 daļās. Ieeļļo formītes. Katrā formītē liek mīklas piku, ar pirkstiem izlīdzina pa malām. Malas nolīdzina, tā lai būtu smuki 🙂 . Sadursta ar dakšu un cep 200 grādos 10 min.





Atdzesē uz restēm. Gatavo šokolādes pildījumu. Saldo krējumu ar cukuru uzvāra. Šokolādi salauž gabaliņos. Šokolādi un sviestu liek klāt uzvārītajam saldajam krējumam. Maisa, kamēr viss ir izkusis, masa gluda un spīdīga. Mazliet padzesē, tad ar karoti sadala pildījumu izceptajās tartēs.





Liek ledusskapī uz pāris stundām, lai šokolādes pildījums sastingst.

Kārto virsū avenes un gatavs ! Baudam pie kafijas. 😋😋😋






Skaistās bildes tapušas sadarbībā ar https://hilmarivarsonphotography.wordpress.com/portfolio/bakery/