Translate

sestdiena, 2019. gada 18. maijs

Groziņi ar krēmu un ogām


16 gab.
Formītes 9 cm diametrā.
Smilšu mīkla 600 g vai taisam pašas.

Mīkla :
300 g milti
100 g pūdercukurs
200 g sviests
1 ola

Krēms:
2 olu dzeltenumi
40 g cuk.
20 g milti
200 ml piens
1 tējk. vaniļas cuk.
200 ml saldais krējums

Ogas :
300 g zemenes
125 g mellenes
Ogas var variēt, plus mīnus aptuvenie grami.

Groziņu mīklai labāk nelikt cepamo pulveri un cukura vietā labāk likt pūdercukuru. Jo mīklai ir jābūt gludai un vijīgai bez cukura graudiem.
Sviestu saputo ar pūdercukuru un olu. Iemaisa miltus un samīca mīklu. Uz galda uzkaisa miltus, mīklu parullē biezā kārtā. Formiņas ieeļļo. Ar formiņu uzspiež uz mīklas, apgriež formiņu otrādi, mīkla ir jau formiņā. Tikai ar pirkstiem jāpiespiež, pielabojot, un lieko noņemot.


Man vēl ir saglabājušās pavisam vecas formiņas, no padomju laikiem. Maz lietotas, un kalpo ļoti labi. Tā ar mīklu darbojas, kamēr izlietojas visa mīkla. Formiņās sadursta ar dakšu. Cep 200 grādos kamēr gaiši brūnas.


Gatavo krēmu. Katliņā olu dzeltenumus samaisa ar cukuru, miltiem un pienu. Liek uz plīts, karsē uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, kamēr sabiezē. Atdzesē. Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Samaisa masas kopā. Ja nepieciešams, tad ar putojamo slotiņu vēl pakuļ.



Krēms ir diezgan daudz. Ar konditorejas maisiņu krēmu iespiež pa visu groziņa apakšu. Virsū liek ogas. Un gatavs! Groziņi otrā dienā arī ir tik pat garšīgi.


Gatavo groziņu foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

pirmdiena, 2019. gada 13. maijs

Kanēļa cepumi no smilšu mīklas


Šie ir ļoti vienkārši smilšu mīklas cepumi. Ja ir nopirkta smilšu mīkla un īsti nav ideju ko ar to mīklu darīt, tad šie cepumi būs īsti laikā. 

1 kg smilšu mīkla
Recepti skatīt šeit .
1 ola smērēšanai
160 g cukurs + 10 g kanēlis (apmēram plus/mīnus)

Uz galda, kas nokaisīts ar miltiem, vienmērīgi izrullē mīklu, akurāti, cenšoties izrullēt četrstūra veidā. Bet tā, lai nav par plānu, vidējā biezumā. Kad mīkla ir izrullēta, ar rullīti (piemēram, picas griežamo) sagriež. Sākumā savelk līnijas vienā virzienā, pēc tam pāri, otrā virzienā. Izveidojas cepumu kvadrātiņi jeb rūtiņas. Visam pāri pārsmērē olu. Kanēli samaisa ar cukuru un visam pārkaisa pāri, vienmērīgi.  Ar lāpstiņas palīdzību cepumus pārliek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Sakārto, lai būtu atstarpes. Cep 200 grādos gaiši brūnus.


Smilšu mīklas gliemežvāki ar biezpienu


12 gab.

Smilšu mīkla 450g - 500 g. Mīklas daudzums atkarīgs, cik būs liela formiņa.

Robaina formiņa 9cm- 10cm diametrā.
Mīkla :
150 g sviests vai margarīns
85 g cukurs
1 ola
250 g milti
1/2 tējk. cepamais pulv.

Pildījums:
200 g biezpiens
2 ēdamk. pūdercukurs
1/2 ola
2 tējk. kukurūzas ciete

1/2 ola smērēšanai

Sagatavo smilšu mīklu. Saputo sviestu, cukuru un olu. Pieliek miltus, samaisītus ar cepamo pulveri. Visu samīca kopā.

Biezpienu izberž caur sietu, pieliek pārējās sastāvdaļas. Pildījumam ir jābūt pēc iespējas biezākam.

Uz galda uzkaisa miltus, izrullē mīklu pabiezā kārtā. Izspiež apļus. Katrā ar karoti liek pildījumu un vienu malu viegli pārliek pāri.


Saliek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Nosmērē ar olu un cep 200 grādos 15 min.


Atdzisušas pārkaisa ar pūdercukuru un našķis gatavs!


Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/


trešdiena, 2019. gada 1. maijs

Bulciņas ar āboliem, avenēm un drumstalām


10 gab.

Rauga mīkla:
250 g milti
50 g margarīns (istabas temp.)
7 g eļļa
25 g cukurs
2 g sāls
10 - 12 g presētais raugs
125 ml silts ūdens

Krēms:
1/2 ola
30 g cukurs
20 g milti
1 tējk. vaniļas cukurs
115 g piens

Virsū :
200 g avenes (der arī saldētas)
2 āboli

Drumstalas :
125 g milti
75 g margarīns
50 g cukurs

Sagatavo rauga mīklu. Gatavošanas procesu var apskatīt šeit . Kamēr mīkla rūgst, uzvāra krēmu. Traukā olas, cukuru, vaniļas cukuru, miltus samaisa. Uzvāra pienu, nogriež uz mazāku liesmu un lejot olu maisījumu, maisa, kamēr sabiezē. Krēms būs diezgan maz, tā lai katrai bulciņai uzsmērētu pa tējkarotei.

Kad mīkla ir uzrūgusi, to sadala vienādi 10 gabalos. Katru saveļ bumbiņās. To dara šādi :



Saliek pa 5 uz divām pannām.


Pannas ar mīklas bumbiņām liek krāsnī paraudzēties. Uzgriež krāsni tā lai būtu silts, paliek apakšā kādu trauku ar ūdeni. Kamēr bumbiņas rūgst, sagatavo pārējo. Sagriež ābolus. Avenes, ja lieto saldētas, tad no saldētavas jāizņem daudz ātrāk. Sagatavo drumstalas. Visas sastāvdaļas maisot ar pirkstiem sadrupina.
Kad bumbiņas parūgušas, taisa tālāk. Krāsni ieslēdz uz 200 grādiem.
Katru bumbiņu ar plaukstu saplacina un pielabo lai glītāk.


Katrai uzsmērē krēmu, virsū liek sagrieztus ābolus, tad avenes un pēdējās uzkaisa drumstalas.


Cep 200 grādos apmēram 20 minūtes.


Bulciņas var arī pārkaisīt ar pūdercukuru. Ļoti garšīgas, avenes dod mazliet skābumiņu un svaigumu.

Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/