Zaigas stūrītis
Translate
svētdiena, 2025. gada 20. aprīlis
Siera kūka ar laimu
svētdiena, 2024. gada 21. jūlijs
Aveņu krēma deserts
500 g avenes ( izmantoju saldētas)
500 g saldais krējums
200 g krēmsiers
120 g cukurs
12 g želatīns (60 g ūdens)
tējk. vaniļas cukurs
Daži Selgas cepumi ar šokolādes garšu
Svaigas avenes dekoram
Avenes liek katlā, pavāra uz mazas liesmas 6-8 min. Kamēr vārās avenes, tikmēr uzbriedina želatīnu. Karsto aveņu biezeni izberž caur sietu. Uzbriedināto želatīnu izkausē siltajā aveņu masā. Pieber cukuru, iemaisa krēmsieru. Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru vieglās putās. Samaisa aveņu masu ar saputoto krējumu. Kārtīgi izmaisa. Trauciņos katrā sadrupina pa cepumam. Lej virsū masu. Katrā ieliek avenes. Liek ledusskapī lai saželē.
Mmm, tik atsvaidzinoši. 😋
trešdiena, 2023. gada 27. decembris
Piparkūku siera kūka ar klementīnu želeju
Kūka derēs gan Ziemassvētkos gan uz Jaunā gada svētkiem.
Forma 22 cm. diam.
Pamatne :
50 g cepumi (parastie vai auzu)
200 g piparkūkas
80 g sviests
Krēms :
250 g krēmsiers
250 g saldais krējums
150 g cukurs
2 tējk. vaniļas cukurs
300 g skābais krējums
50 g svaigi spiesta klementīna sula
7 želatīna plāksnes
Želeja :
250 ml svaigi spiesta klementīnu sula ( apm.8 gab.)
3 želatīna plāksnes
1 ēd.k. cukurs
Dekoram:
150 g saldais krējums
1 ēdamk. cukurs
Dažas piparkūkas
Cepumus sasmalcina. Izkausē sviestu un sajauc ar cepumiem. Formā ieklāj cepamo papīru. Ieklāj cepumu masu un ar karoti izlīdzina.
Noliek ledusskapī apm. uz pusstundu. Tikmēr var gatavot krēmu.
Želatīna plāksnes mērcē aukstā ūdenī 5 minūtes. Saputo skābo krējumu, krēmsieru, cukuru un vaniļas cukuru viendabīgā masā. Atsevišķi saputo saldo krējumu mīkstā krēmā.
Uzkarsē klementīna sulu. Izmērcētām želatīna plāksnēm nospiež lieko ūdeni un izšķīdina karstajā sulā. Mazliet padzesē, lai nav par karstu. Tad lēnām lej siera maisījumā, ātri maisot. Pēc tam iemaisa saputoto krējumu.
Masu lej formā. Masa būs diezgan šķidra.
Liek ledusskapī uz pāris stundām.
Želejai želatīna plāksnes mērcē aukstā ūdenī 5 minūtes. Katliņā uzkarsē apm.50 ml sulas (nolej no tiem 250 ml) kopā ar cukuru. Līdz cukurs izšķīdis. Nospiež no plāksnēm lieko ūdeni un izšķīdina karstajā sulā. Iemaisa atlikušo sulu. Izmaisa. Lēnām lej uz krēma pāri kūkai. Tur ledusskapī kamēr želeja ir sacietējusi.
Pēc tam uzmanīgi ņem nost formas malas. Noņem cepamo papīru. Liek uz šķīvja. Dekorē ar saputota saldā krējuma bumbiņām un piparkūkām.
Ņammm! 😋😋😋
svētdiena, 2023. gada 30. jūlijs
Zemeņu krēms (deserts)
6 deserta trauciņi
200 g krēmsiers
300 g skābs krējums (izmantoju 20 %)
200 g salds krējums
1 tējk. vaniļas cukurs
100 g cukurs
Zemeņu želejas pulveris, kas paredzēts uz 0,5 L šķidruma
250 ml ūdens
300 g zemenes
Vispirms uzvāra 250 ml ūdeni un izšķīdina tajā zemeņu želejas pulveri (nevāra! ). To noliek lai atdziest. Želeju vajag atdzisušu, bet vēl šķidru. Pa to laiku sagatavo deserta trauciņus. Katrā ieber pa sagrieztai zemenei. Atsevišķi saputo saldo krējumu. Saputo krēmsieru ar skābo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Putojot lej klāt atdzisušo želeju. Tad iemaisa saputoto saldo krējumu. Masa būs diezgan šķidra, lejama. Kad viss ir kārtīgi izmaisīts, masu lej deserta trauciņos.
Liek ledusskapī. Kad sāk jau pamazām želēt, iesprauž zemeņu pusītes dekoram.
Mmm, tik gards deserts, krēmīgs un mutē kūst 😋😋😋
piektdiena, 2023. gada 5. maijs
Auzu cepumi ar šokolādes gabaliņiem
Apmēram 33 gab.cepumi pa +- 20 g katrs
100 g sviests ( mīksts)
150 g cukurs
1 ola
150 g milti
1 tējk. vaniļas cukurs
1 tējk. cepamais pulv.
70 g auzu pārslas
80 g - 100 g tumšā šokolāde
Mīkstu sviestu puto kopā ar cukuru līdz krēmīgam. Pieputo olu. Ja tās ir lielās auzu pārslas, tad nedaudz sasmalcina. Šokolādi ar nazi sasmalcina mazos gabaliņos. Miltus sajauc ar vaniļas cukuru, cepamo pulveri un pieber saputotajam sviestam. Pieber auzu pārslas un šokolādi. Samīca mīklu. No mīklas veido mazas bumbiņas, paviļājot starp plaukstām. Liek uz pannas ar atstarpēm. Bumbiņas mazliet piespiež.
Cep 200 grādos apm. 8 minūtes, vai līdz zeltainam brūnumam.
Cepumi der gan pie tējas, gan pie rīta kafijas. Vai ciemiņus sagaidot. Mmm, garšīgi un sātīgi ! 😋😋😋
svētdiena, 2023. gada 2. aprīlis
Šokolādes siera kūka
Forma 22 cm diam.
Apakša :
125 g sviests
100 g tumšā šokolāde
2 olas
200 g cukurs
120 g milti
1 tējk. vaniļas cukurs
1 tējk. cepamais pulv.
2 ēd.k. kakao pulv.
Krēms :
400 g krēmsiers (istabas temp.)
200 g tumšā šokolāde
100 g cukurs
300 g salds krējums
3 ēdamk. stipra kafija
1 tējk. vaniļas cukurs
Glazūra :
100 g tumšā šokolāde
100 g salds krējums
Dekors : ogas
Mīkla : Izkausē sviestu. Šokolādi salauž gabaliņos, ieber izkausētajā sviestā, izmaisa, kamēr šokolāde izkūst. Saputo olas ar cukuru. Šokolādes masā iemaisa saputotās olas un caur sietu iesijā sasvērtās sausās sastāvdaļas. Izmaisa mīklu. Formā ieklāj cepamo papīru un ielej mīklu, izlīdzina.
Cep 175 grādos apm. 20 minūtes. Kūkai jābūt iekšpusē mīkstai. Kociņam jābūt mazliet ar mīklu.
Atdzesē. Ja vēlas, kūku var mitrināt. Es izmantoju mazliet rumu.
Gatavo krēmu : Pirmo sagatavo kafiju, lai atdziest. Šokolādi salauž gabaliņos un izkausē ūdens peldē. Atdzesē, lai nebūtu par karstu. Tikmēr saputo krēmsieru ar cukuru un vaniļas cukuru. Saldo krējumu saputo vieglās putās. Saputotajā krēmsierā iemaisa izkausēto šokolādi, tad saldo krējumu un beigās kafiju. Visu kopā uzputo un smērē uz kūkas pamatnes, izlīdzina.
Liek ledusskapī vismaz uz 4 stundām vai uz nakti.
Kad krēms ir sastindzis, ņem nost formas malas, kūku pārliek uz šķīvi.
Gatavo glazūru. Uzkarsē līdz vārīšanai saldo krējumu. Ieber salauztu gabaliņos šokolādi. Ļauj lai izkūst. Izmaisa, lai būtu vienmērīga masa. Visu lej uz kūkas un izlīdzina apkārt pa malām. Šokolāde smuki notecēs pa malām. Kamēr šokolāde nav sastingusi, uzber ogas vai citus dekorus.
Kūka ir ļoti šokolādīga un sātīga. 😋
svētdiena, 2023. gada 5. marts
Siera kūka ar persikiem
Forma 24-26 cm diam.
Apakša:
250 g cepumi (Selgas vai citi)
100 g sviests
Krēms:
400 g krēmsiers
400 g salds krējums
100 g cukurs
1 tējk. vaniļas cukurs
7 želatīna plāksnes vai 12 g želatīna pulv.
2 persiku pusītes no bundžas (sagriež gabaliņos)
Virsai :
1 bundža persiku pusītes (820 g)
350 g persiku sīrups no bundžas
10 g želatīna pulv.
Formā ieklāj cepamo papīru. Cepumus sablenderē, pieliek izkausētu sviestu. Samaisa un izklāj formā, ar karoti izlīdzina.
Noliek ledusskapī uz stundu.
Krēmam uzbriedina želatīnu. Plāksnes iemērc aukstā ūdenī.
Krēmsieru mazliet sakuļ ar cukuru. Pieliek vaniļas cukuru, saldo krējumu un sakuļ krēmīgu krēmu. Želatīna plāksnēm nospiež ūdeni un izkausē nelielā ūdens daudzumā. Mazliet krēma iemaisa izkausētajā želatīnā, tad to pieliek visam krēmam un kārtīgi izmaisa. Daļu krēma smērē uz kūkas pamatnes, uzber sagrieztas persiku pusītes, un pa virsu atkal krēmu. Noliek ledusskapī lai sastingst.
No bundžas nolej sīrupu 300 g un 50 g atsevišķi, kurā uzbriedina želatīnu.
Persiku pusītes sagriež šķēlītēs. Kārto uz kūkas. Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē želatīnu un pielej pārējam sīrupam. Izmaisa un pārlej kūkai. Liek ledusskapī lai sastingst.
Kūka ir krēmīga, svaiga, persiki un želeja dod sulīgumu un nav par saldu.
😋😋😋