Translate

svētdiena, 2015. gada 29. marts

Oreo šokolādes kūka



Meklēju meitai uz dzimšanas dienu kādu interesantu kūku. Atradu kādā norvēģu recepšu mājas lapā šādu kūku ar Oreo cepumiem. Tas man būs kas jauns un interesants. Kūkas gatavošana aizņems divas dienas.

Mīklai :

150 g milti
150 g cukurs
75 g kakao
2 tējk. cepamais pulveris
2 tējk.vaniļas cukurs
1 tējk. sāls
2 lielas olas
250 ml piens
3 ēdamk. eļļa

32 gab. Oreo cepumi, vai 2 pakas. Daļu izmantos pie mīklas, daļu krēmā.

Krēms virsai :

150 g sviests
40 g kakao
6 ēdamk. pūdercukurs
100 ml piens

Pildījuma krēms :

300 ml saldais krējums
3 ēdamkar. pūdercukurs
Salauzti Oreo cepumi, kas palika pāri

Mīklai - Bļodā samaisa miltus, kakao, cepamo pulveri, sāli, vaniļas cukuru. Saputo kopā olas ar cukuru, pielej eļļu un pienu. Iemaisa mīklā miltu maisījumu un izmaisa mīklu.
Ņem divas formas 22cm diametrā un ieklāj cepamo papīru. Ja nav divas vienādas formas, tad jācep divās daļās, katru atsevišķi, mīklu sadalot vienādu.
Cepumus ar nazi atdala vienu no otra uzmanīgi. Cepumi ir diezgan trausli, tāpēc uzmanīgi jāgriež. Cepumus kārto formas apakšā ar krēma daļu uz augšu. Kas paliks pāri, to būs jāliek pildījumā. Pāri pārklāj mīklu un cep 180 grādos apmēram 30 min.




Kamēr kūka dziest, taisa krēmu.

Izkausē sviestu, iemaisa kakao un pūdercukuru, iemaisa pienu un mazliet pakarsē. Krēmu atdzesē aukstu. Krēms būs kā mīksta glazūra. Nosmērē abas kūkas virsmas. Liek ledusskapī uz nakti, lai atdziest.



Otrā dienā gatavo krēmu pildījumam.
Pildījums - Saputo saldo krējumu ar pūdercukuru. Sadrupina cepumus un iemaisa. Krēmu smērē starp abām kūkām un noliek ledusskapī uz pāris stundām.









Kūkai virsū izmantoju cukura mastikas dekorus. Sākumā mani mulsināja mīklai pievienotais sāls, jo pagaršojot mīklu, sāls garša bija ļoti jūtama. Bet viss kopumā deva labu garšu. Kūka sanāca vienkārši lieliska!

otrdiena, 2015. gada 24. marts

Biezpiena kēksiņi




Biezpiena mīkla,  pamatne :

100 g biezpiens
1 ola
100 g cukurs
šķipsna sāls
150 g milti
1/2 tējk. cepamais pulveris

Biezpiena pildījums :

300 g biezpiens
50 g cukurs
1 ola
50 g saldais krējums (var nelikt, man vajadzēja izlietot, tāpēc pieliku)
citrona miziņa, vaniļas esence

Mīklai, izberž biezpienu caur sietu, pievieno olu, cukuru, sāli. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, visu sastrādā mīklā.
Pildījumam biezpienu izberž caur sietu, pieliek cukuru, olu, pierīvē citrona miziņu, pieliek vaniļas esenci, pieliek saldo krējumu. Visu kārtīgi izmaisa.



Formiņas iesmērē ar eļļu un ieklāj mīklu, ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzinot. Sadala pildījumu groziņos. Ņēmu formiņas 10,5 cm diametrā un sanāca tieši sešas.



Cep 180 grādos. Cepu 20 minūtes. Ja formiņas būs mazākas, cepšanas laiks arī būs mazāks. Cepoties biezpiena masa mazliet pacelsies, tāpēc labāk pildījumu neliet līdz malām. Maliņas izcepsies brūnganas, bet pildījums būs gaišs.





Protams, no jaukās smaržas kas piepildīja visu māju, neviens nevarēja sagaidīt, kad kēksiņi atdzisīs. Kamēr silti, labāk ēst ar karotīti. Mmm, mutē kūst!