Translate

ceturtdiena, 2021. gada 11. novembris

Kruasāni

 


Beidzot saņēmos pagatavot kruasānus pati mājas apstākļos. Recepti ņēmu no norvēģu recepšu grāmatas, kurā labu pamācību sniedz francūzis Paskāls.





Recepti samazināju uz pusi. Tātad sanāks 12 kruasāni. 

Piebildīšu, lai sagatavotu mīklu un tiktu līdz cepšanai, ir jārēķina visa diena. Un kruasānu mīklai obligāti ir jābūt sviestam un pilnpienam. Nederēs ne margarīns, ne ūdens.

Mīkla :

500 g milti
10 g sāls
10 g raugs
320 g trekns piens
60 g cukurs

Ierullēšanai:

250 g sviests

Plus milti kaisīšanai un ola smērēšanai

Gatavo mīklu. Visu mīklai paredzēto daudzumu liek bļodā (pienu gan uzsilda), un kārtīgi izmīca mīklu. Ja ir stacionārais mikseris, tad vislabāk likt tajā, ar āķa galu. Kad mīkla ir kārtīgi izmīcīta, to noliek uz galda atpūtināt pusstundu. Pēc tam to ietin plēvē un noliek ledusskapī uz divām stundām. Pēc tam uz galda izrullē biezā plāksnē un vidū ieliek kantaini izveidotu sviestu. Es sviestu ielieku starp plēvi un saplacinu kvadrāta formā. Tad aizloka malas kā aploksni.


Mīklu parullē gareniski un saloka trīs daļās. 



Ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 45 minūtēm. Pēc tam atkal rullē gareniski, saloka trīs daļās un noliek ledusskapī uz 45 minūtēm. Pēc tam to pašu atkārto pēdējo reizi un noliek uz 45 minūtēm ledusskapī.
Tālāk jau var gatavot kruasānus. Mīklu rullē garā taisnstūrī, bet tā lai platums būtu 28 cm. Mīklai jābūt vienmērīgi izrullētai, nedrīkst būt plāna. Tad sagriež garos trijstūros, lai platākā mala būtu vismaz 8 cm.



Tad katru trijstūri cieši satin sākot tīt no platākās malas, vienkārši ar pirkstiem braucot uz priekšu. Liek uz pannas, paliekot ļipu apakšā.




Liku uz pannas sešus, lai nesaceptos kopā. Pārējos ieliku saldētavā citai reizei. Pannu pārklāj ar dvieli un noliek kādā siltā vietā (radiatori vai siltā grīda) uz 2 stundām, lai lēnītēm rūgst.  Pēc 2 stundām smērē ar olu.





Cep 170 grādos (ar ventilatoru) 15 - 20 minūtes.





Kas var būt labāks par mājās pašu gatavotiem kruasāniem! 

Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

https://www.facebook.com/ivarsonstudio/

ceturtdiena, 2021. gada 14. oktobris

Ābolu - aveņu zefīri

 



Šī ir otrā zefīru recepte ko publicēju savā blogā. Pirmajā ir vairāk izskaidrojumi, tāpēc atkal neatkārtošos par agaru un knifiņiem. To var izlasīt šeit .

Masa:

100 g ābolu biezenis (tas būs no 3 āboliem)

50 g aveņu biezenis ( 150 g ogas)

130 g cukurs

1 olas baltums (30 g)

Sīrups:

200 g cukurs

50 g glukozes sīrups (vajadzīgs pret karamelizēšanos)

8 g agar- agars

100 ml ūdens


Āboliem izņem serdes. Nemizo, jo tieši mizās ir vairāk pektīns. Kas ir ļoti vajadzīgs zefīru pagatavošanā, tāpēc pamatā ir ābolu biezenis. Ābolu puses saliek uz plāts ar griezto pusi uz leju un cep krāsnī 170 grādos 20 - 25 min. 

Kad gatavs, liek bļodā, sablenderē un izberž caur smalku sietu. Ļoti svarīgi ir tieši caur smalku sietu. Biezeni liek katliņā un pavāra 5 - 7 min., visu laiku maisa.

Var ņemt mazliet vairāk ābolus, jo atlikušo biezeni var uzglabāt saldētavā. Ābolu biezeni obligāti jāatdzesē ledusskapī, vislabāk uz nakti. Tas vajadzīgs, lai stabilizētos pektīns.

Saldētas avenes ( vai svaigas) ber katlā un vāra kamēr mīkstas, sablenderē un izberž caur sietu. Aveņu biezeni arī atdzesē ledusskapī. Avenes arī var ņemt vairāk, jo biezeni var uzglabāt saldētavā.

❗Pirms gatavošanas viss ir jāsagatavo iepriekš. Visu jāsasver un jāsagatavo visas nepieciešamās lietas, jo jāstrādā būs ātri.

Uzgali es ņēmu šādu 👇



Abus biezeņus liek miksera bļodā kopā ar cukuru un sāk miksēt uz vidēju ātrumu.

 Paralēli katlā lej ūdeni un agaru. Sākumā abus karsē maisot. Kamēr veidojas biezenim līdzīga masa. Tad ber klāt cukuru un glukozes sīrupu. Arī putotājā pieliek baltumu, lai putojas vidējā ātrumā.

 Sīrupu vāra uz vidējas uguns, visu laiku maisot ar slotiņu. Sīrupu vāra līdz 109 grādiem vai 5 minūtes, kad paceļot slotiņu gar katla malu sīrups stiepjas tievā garā diedziņā.

Pa to laiku masa jau ir uzputojusies un turpinot putošanu, sīrupu lej lēnām gar trauka malu. Kad viss sīrups ir ieliets, tā pārpalikumus noteikti nedrīkst ar karoti izkašāt un pielikt klāt. Vēl mazliet masai liek putoties.


Pēc tam visu masu liek konditorejas maisā ( lielā), un uz cepamā papīra pa divām pannām izspiež zefīrus. 


Būs 20 pusītes uz vienas pannas, un 20 pusītes uz otras.  Pannas noliek malā, lai zefīri nogatavinās vismaz 12 stundas.
Pēc tam pusītes liek kopā un apvārta pūdercukurā. 



Kas var būt labāks par mājās gatavotiem zefīriem !  Protams, tas ir laikietilpīgs process un vajadzīgs jaudīgs aparāts un dažādi knifiņi, lai viss labi sanāktu!

Foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

otrdiena, 2021. gada 21. septembris

Tiramisu ar Amaretto liķieri

 


Beidzot saņēmos, lai uztaisītu šo supergardo itāļu desertu. Vairāk info meklēju Youtubē, un tā nolēmu vienu recepti izmēģināt.

Forma ar augstām malām 22x33 cm.


300 g Savoiardi Ladyfinger cepumi

5 olu dzeltenumi

125 g cukurs

400 g mascarpone (istabas temp.)

400 g salds krējums (auksts)

1 tējk. vaniļas cukurs 

3 ēdamkarotes Amaretto liķieris

300 ml stipra kafija (var mazāk, jo tāpat paliks pāri)

Kakao pulveris pārkaisīšanai


Pirmo uzvāra stipru kafiju, siltā pielej amaretto liķieri un noliek, lai atdziest. Kādā bļodā liek putoties olu dzeltenumus ar cukuru (ar mikseri vai putojamo slotiņu). Bļodu liek virs katla ar karstu ūdeni un putojot karsē līdz cukurs izkūst vai līdz kādiem 65- 70 grādiem. 



Pēc tam mazliet atdzesē. Pieliek vaniļas cukuru un pa daļām iemaisa mascarpone krēmsieru. Atsevišķi saputo saldo krējumu. To arī pa daļām iemaisa krēmā. Visu kārtīgi izmaisa. Ja vēlas, krēmā arī var pieliet mazliet liķieri. Es pieliku 1 tējkaroti.

Tālāk kārto traukā cepumu kārtu. Katru cepumu iemērc uz pāris sekundēm kafijā, tikai saslapina vienu pusi un otru. Saliek pirmo kārtu.



Pēc tam smērē pusi krēmu. Tad atkal liek otru cepumu kārtu, tāpat samitrinot kafijā. Un virsū otru pusi krēmu. Krēms jānolīdzina. Jāuzklāj pāri plēve un jāliek ledusskapī uz nakti lai viss savelkas. Jo ilgāk ledusskapī stāvēs, jo viss labāk savilksies.



Pēc tam noņem plēvi un caur sietiņu pārkaisa kakao pulveri.






Griež gabaliņus un bauda pie kafijas. Šis tiešām ir kaut kas tik ļoti garšīgs! Tik garšīgu desertu nebiju ēdusi. Trešajā dienā tas likās vēl garšīgāks. Bauda garšas kārpiņām 😋



Gatavās kūciņas foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

trešdiena, 2021. gada 1. septembris

Biskvīts (viena kārta)

 


Forma 21 cm diametrā

3 olas 

75 g cukurs

75 g milti

Olas puto ar cukuru kamēr uzputojas krēmīgā masā. Miltus caur sietu izsijā pie saputotajām olām un lēnām visu kārtīgi izmaisa. Ieeļļo formu, ieklāj olu masu, izlīdzina un cep 180 grādos apmēram 10 min. Vai arī jāskatās, ja biskvīts ir atdalījies no formas malām un ir zeltaini brūns, tad ir gatavs.

Var cept tādas 2 vai 3 kārtas, gatavot torti, vai izmantot tikai vienu kārtu, liekot virsū krēmu un dažādi garnējot. 


ceturtdiena, 2021. gada 19. augusts

Apelsīnu krēms (deserts)

 


Šis krēms ir ļoti krēmīgs un mutē kūstošs deserts. Tā kā man bija diezgan daudz putukrējums palicis no kāda cita našķa, tad nolēmu ko sameistarot, un sanāca ļoti garšīgs deserts.

200 g krēmsiers
200 g skābs krējums
300 g salds krējums
100 g pūdercukurs
1 tējk. vaniļas cukurs
Apelsīnu želejas pulveris, kas paredzēts uz 0,5 l šķidruma
250 ml ūdens

Vispirms uzvāra 250 ml ūdeni un izšķīdina tajā apelsīnu želejas pulveri (nevāra). To noliek, lai atdziest. Želeju vajag atdzisušu, bet vēl šķidru. Atsevišķi saputo saldo krējumu. Saputo krēmsieru ar skābo krējumu, pūdercukuru, un vaniļas cukuru. Putojot lej klāt atdzisušo želeju. Tad iemaisa saputoto saldo krējumu. Visu kārtīgi izmaisa un lej deserta trauciņos. Man sanāca 6 deserta trauciņi.
Noliek ledusskapī uz pāris stundām. Un deserts gatavs! Labs gardumiņš ko pasniegt ciemiņiem vai pašiem ģimenes lokā.

pirmdiena, 2021. gada 7. jūnijs

Olbaltuma rulete ar ogām ( meringa, bezē)

 


Šī fantastiski gaisīgā un garšīgā rulete ir tieši laikā vasaras brīvdienās, ko baudīt pie rīta vai vakara kafijas. Vai ar draugiem dārza svētkos.

Panna 34×38

Ruletei:

6 olas baltumi (istabas temp.)

300 g pūdercukurs

30 g kukurūzas ciete

1 ēdamk. citrona sula

30 g mandeļu šķēlītes

Ogas : avenes, mellenes vai zemenes

Krēms:

200 g salds krējums

200 g krēmsiers

50 g pūdercukurs

1 tējk. vaniļas cukurs

Puto olu baltumus, pamazām liek klāt pūdercukuru, citrona sulu. Kad labi saputojies, beigās iemaisa kukurūzas cieti (to neputo). 

Pannā ieklāj cepamo papīru. Liek olbaltuma masu, izlīdzina. Uzber pāri mandeļu šķēlītes.




Cep 150 grādos 30 min.




Kad izņem no krāsns, tad apmet otrādi uz izklāta otra cepamā papīra. Pirmo cepamo papīru ņem nost. Atdzesē. 

Gatavo krēmu. 

Saputo saldo krējumu kopā ar krēmsieru, pūdercukuru, vaniļas cukuru.

Smērē uz izceptās plāksnes. Saber ogas. Droši var bērt skābākas ogas, jo pati rulete būs salda. 

Ar papīra palīdzību rullē ciet ruleti. Un gatavs! Griež šķēlēs, servē uz šķīvīša un ja vēlas, uzber mazliet ogas, jo ogas nekad nav par daudz.

Rulete ir tik gaisīga, garšīga, ar kraukšķīgu garoziņu un iekšā mīkstu! 




Titulbildes foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/


trešdiena, 2021. gada 2. jūnijs

Biezpiena tarte ar ogām

 


Tartes forma 28 cm diam.


Mīkla:

200 g sviests

100 g pūdercukurs

1 ola

250 g milti


Pildījums :

400 g biezpiens

4 olas

125 g cukurs

1 tējk. vaniļas cukurs

50 g milti

1 ēd.k. eļļa

Ievārījums (ķiršu, zemeņu vai cits) 

Dažādas mazas ogas


Mīklai visas sastāvdaļas samīca mīklā. Ietin plēvē un noliek ledusskapī uz 30 min.


Pēc tam formu iepūš ar eļļu. Uz galda parullē mīklu, lai sanāk kaut cik apaļa. Ieklāj formā, ar pirkstiem izlīdzina pa malām. Mīkla būs vairāk, paliks pāri no malām. Lieko mīklu var ietīt plēvē un ielikt saldētavā, to varēs izmantot vēlāk.


Mīklu sadur ar dakšu. Ieklāj virsū cepamo papīru, uzber pupas vai zirņus vai ko citu atbilstošu ( lai mīkla smuki izceptos). Cep 180 grādos apm. 20 min.


Pēc tam noņem pupas, cepamo papīru, noliek, lai padziest. No formas neņem ārā.

Tikmēr taisa pildījumu.

Biezpienu, olas, cukuru, vaniļas cukuru, miltus, eļļu kopā sajauc. Var ar mikseri, vai putojamo slotiņu.

Vispirms uz izceptās tartes uzsmērē ievārījumu. Tad pa virsu liek biezpiena masu. Virsū uzber ogas šur un tur. 




Un pēdējo - sarīvē uz rīves palikušo mīklu un uzber pa virsu.




Liek cepties 175 grādos apmēram 40 min.

Pēc tam kārtīgi atdzesē. Tā kā es cepu vakarā, tad vēlāk ieliku ledusskapī uz nakti, lai savelkās. Otrā dienā biezpiena maizīte ir ļoti garšīga.



Titulbildes foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/


pirmdiena, 2021. gada 10. maijs

Dziļezera dabas taka

 


Kādā maija svētdienā ar vīru nolēmām, ka jābrauc uz Limbažiem apiet apkārt Dziļezeram. Taka ir 4,1 km gara. Lai izietu taku, vispirms ir jāiegriežas mājās Priedītes un jāsamaksā 2 eur par 1 personu. Pārējās cenas ir jāskatās dzilezers.lv mājas lapā.  Jo tur var noīrēt laivu, atpūtas vietu, makšķerēt.


Šeit var nolikt mašīnu. Jau šeit ir pirmā piknika vieta. Kas grib ņem laivu vai pikniko. Bet kas grib izstaigāties, dodas tālāk. 



Lai sāktu iet pa īsto taku, ir jāpaiet pa ceļu uz augšu. Tur būs ceļš pa kuru jāiet. Bet, ja vienkārši iesiet taisni pa iemītu taku, tad nonāksiet brikšņos un nekur tālu netiksiet.


Tāda bija mūsu versija, jo iebridām pa taisno. Jo saimniece teica, ka nebūs viegli, un būs krituši koki. Sapratuši, ka te ir tikai makšķernieki iestaigājuši, gājām atpakaļ uz īstā ceļa.


Nu re, šis ir īstais ceļš. Kādu gabalu ir tāds dubļains un kāds kritis koks. Bet nekas sarežģīts. Ja kājās ir pareizie apavi, tad dubļi netraucē.


Tālāk iet nav ne vainas. Nu jau ir sausāks un arī kādas smukas puķītes parādās.


Nonākam līdz zīmei. Noiets apmēram pusceļš. Šeit arī sākas labiekārtota taka. Atpūtas vietas un tualetes.




Mazmājiņā ir pat tualetes papīrs.



Piknika vietas ir numurētas, lai var rezervēt. Protams, ja ejot gribas apsēsties un apēst savu līdzi paņemto maizīti, rezervēt nevajag.






Brīžiem taka ir ar koka laipām.



Bet pašā beigu posmā jābrien atkal dubļos. Bet nekas, var pasēdēt uz laipas pie laivām, un noskalot dubļainos zābakus. 
Ļoti laba pastaigu vieta. Tikai noteikti jābūt apaviem ar kuriem var brist pa dubļiem. 

svētdiena, 2021. gada 14. marts

Siera kūka ar citronu želeju

 


Forma 22 cm O

Apakša :


125 g sviests

60 g pūdercuk.

125 g milti


Krēms :


300 g salds krējums

250 g maskarpone ( vai krēmsiers)

300 g skābs krējums

100 g cukurs

7 želatīna plāksnes


Želejai :

Paciņa citronu želejas pulveris (paredzēta uz 0,5 l šķidruma)


Dekoram dzeltena marmelāde šķēlēs


Apakšai visas sastāvdaļas samīca mīklā. Formā ieklāj cepamo papīru. Mīklu ieklāj formā, vienmērīgi ar pirkstiem izlīdzina mīklu. Sadursta ar dakšu un izcep 160- 180 grādos. Atdzesē. Noņem cepamo papīru un ieliek atpakaļ formā.

Želatīna plāksnes iemērc aukstā ūdenī uz 10 min.

Liek putoties saldo krējumu, maskarponi, cukuru un skābo krējumu. Visu kopā saputo. Želatīna plāksnes izņem no ūdens, nospiež un izkausē mazā ūdens daudzumā (karstā, bet nevāra). Izkausētajā želatīnā iemaisa daļu krēma, to iemaisa pārējā krēmā, kārtīgi visu izmaisa ar putojamo slotiņu. 

Masu lej formā. Es parasti aplieku formas malas iekšpusi ar cepamā papīra strēmeli, lai pēc tam vieglāk izņemt kūku. Kūku noliek ledusskapī. Tikmēr sagatavo citronu želeju no paciņas. Kad tā ir atdzisusi, to lej pa virsu krēmam. Liek ledusskapī lai viss kārtīgi saželē.

Pēc tam noņem formas malas, liek uz šķīvja, kūkai virsū saliek marmelādes šķēlītes un gatavs.





Kūka ir ļoti sātīga un nav no tām ļoti saldajām. 

piektdiena, 2021. gada 5. marts

Kūka Šarlote ar zemeņu jogurta krēmu (Charlotte Royale)

 


Šī kūka ir labs deserts svētkiem. Kūka Šarlote pamatā ir no rollbiskvīta un kāda ogu krēma. Var gatavot no dažādām ogām, ar saldo krējumu vai jogurtu. 

Biskvīts :


4 olas

120 g cukurs

120 g milti

1/2 tējk. cep.pulv.

Pildījums: ogu ievārījums


Krēms:


500 g zemeņu jogurts ( vai kāds cits ogu jogurts)

500 g salds krējums

1,5 paciņas zemeņu želejas pulveris (Valežs) (jānosver 120 g)

250 ml vārīts ūdens (karsts)


Gatavo biskvītu. Olas saputo ar cukuru stingrās putās. Miltos iemaisa cepamo pulveri. Kad ir saputots, viegli iemaisa miltus, kārtīgi izmaisa mīklu. Pannā ieklāj cepamo papīru, iesmērē mīklu. Cep 180 grādos kamēr biskvīts gatavs.

Gatavam biskvītam noņem cepamo papīru, iesmērē ievārījumu un satin ruletē. Ruleti sagriež šķēlītēs. Stikla bļodā ar tilpumu 2 litri, ieklāj plēvi, tā lai plēves gali būtu labu gabalu ārpus bļodas malām. Biskvīta šķēlītes saliek vienu pie otras bļodas iekšpusē.

Karstā ūdenī izšķīdina zemeņu želejas pulveri. Saldo krējumu saputo, iemaisa jogurtā. Izšķīdināto želeju jāatdzesē, bet tā lai būtu šķidra. Jāvaktē, lai kādā brīdī nesāk želēt. Maisot krēmā lej želeju, un kārtīgi ar putojamo slotiņu visu izmaisa. Krēmu lej sagatavotajā bļodā. Pārliek ar plēvi un noliek ledusskapī uz vairākām stundām vai uz nakti.

Pēc tam kūku apgāž otrādi uz šķīvja, noņem plēvi. Un gatavs!



Kūka ir maiga un krēmīga. Nav tik salda, jo cukurs ir tik cik želejas pulverī un sarullētajā biskvītā. 

pirmdiena, 2021. gada 1. marts

Eklēri ar vārīto krēmu

 


Laikam eklēri nekad nevar būt par daudz. Tos var pildīt ar dažādiem krēmiem un dažādām glazūrām. Bet šoreiz tik ļoti sakārojās eklērus ar vārīto krēmu.


Mīkla :


110 g sviests

240 ml ūdens

Šķipsna sāls

150 g milti

4 olas


Krēms :

500 g trekns piens

2 olas

120 g cukurs

10 g vaniļas cukurs

40 g kukurūzas ciete


Glazūra : 100 g šokolāde (kakao vismaz 52%)


Katlā uzvāra ūdeni ar sviestu un šķipsnu sāli. Kad sviests ir izkusis, ber miltus un kārtīgi visu maisa uz mazas uguns. Kad masa ir kārtīgi samaisīta kopā, katlu noņem no plīts un masu mazliet atdzesē. Pēc tam pievieno pa vienai olai, kārtīgi visu izmaisot. Maisa, kamēr masa ir tik bieza, lai var izspiest caur konditorejas maisiņu, un neizplūst. 

Pannu izklāj ar cepamo papīru. Izspiež mazus eklērus, apm. 7 cm garus. Cep 200-210 grādos apm. 20-25 min. Atdzesē. 

Krēmu labāk gatavot jau ātrāk, lai atdziest. Labāk sagatavot pirms eklēru cepšanas. 

Krēma gatavošanu skatīt šeit


Eklērus pārgriež gareniski uz pusēm, vai iegriež. Sapilda krēmu.

Šokolādi izkausē ūdens peldē. Smērē uz kūciņām. 




Foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

svētdiena, 2021. gada 28. februāris

Vārītais krēms (bez sviesta)

 


500 g piens (labāk treknāks)

2 olas

120 g cukurs

10 g vaniļas cukurs

40 g kukurūzas ciete


Katliņā uzkarsē pienu. Atsevišķā bļodā samaisa olas, cukuru, kukurūzas cieti un vaniļas cukuru. Karsto pienu lej tievā strūklā olu masā, visu laiku kārtīgi maisa. Pēc tam pārlej visu atpakaļ katliņā un karsē tik ilgi, kamēr sabiezē. Masa ir visu laiku jāmaisa. Vislabāk to darīt ar putojamo slotiņu. 

Kad krēms ir gatavs, to karstu pārliek ar plēvi un noliek, lai atdziest.




Atdzisušu var pildīt eklēros, kūciņās, groziņos un tt.