Translate

pirmdiena, 2020. gada 14. septembris

Kanēļa - ābolu smalkmaizītes ( bulciņas)

 


Rauga mīkla. Skatīt šeit

Pildījums :

3 vidēji āboli

30 g sviests

30 g cukurs

******************

75 g mīksts sviests

75 g cukurs

1,5 ēd.k kanēlis

Glazūra :

100 g krēmsiers (filadelfija)

75 g pūdercukurs

1 ēd.k citrona sula

Smērēšanai : 1ola.

Pirmo sagatavo ābolu pildījumu. Ābolus nomizo. Sagriež mazos gabaliņos. Pannā izkausē sviestu un apcep ābolus pāris min. Uzkaisa pāri cukuru un vēl karsē pāris min. Atdzesē.

Sagatavo rauga mīklu. Kad mīkla ir uzrūgusi, uz galda izrullē plāksnē. Uzsmērē sviestu, atstājot neapsmērētu augšējo malu. Cukuru samaisa ar kanēli un bagātīgi nokaisa uz mīklas. Var atstāt mazliet un uzkaisīt vēl uz bulciņām. Tad virsū uzber ābolu pildījumu. Sarullē, sagriež gabalos. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liekot uz pannas, mīklas  galu paliekot apakšā.



Bulciņas liek raudzēties. Kad mazliet parūgušas, nosmērē ar olu un liek cepties 210 grādos. 

Kamēr cepas maizītes, sagatavo glazūru. Samaisa visas sastāvdaļas kopā, kārtīgi izmaisot. Kad maizītes gatavas, katrai mazliet uzsmērē glazūru. 


Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

otrdiena, 2020. gada 1. septembris

Siera kūka ar mellenēm ( ceptā )

 


Recepti ņēmu no kādas norvēģu grāmatas. 
Forma apm. 22 cm Ø

Apakša :

300 g cepumi
150 g sviests
3 ēd.k. cukurs

Pildījums :

675 g krēmsiers
200 g cukurs
200 g skābs krējums
2 tējk. vaniļas cukurs
3 olas

Mērce :

400 g mellenes (svaigas vai saldētas)
4 ēd.k. cukurs
1 tējk. kukurūzas ciete
1 ēd.k. citrona sula

Pirmo sagatavo mērci. Katliņā ber mellenes, cukuru, cieti, citrona sulu. Pavāra uz mazas liesmas 5 min. vai mazliet vairāk. Noliek lai atdziest.

Gatavo apakšu. Sasmalcina cepumus (sablenderē). Izkausē sviestu, pieliek cukuru, izmaisa un pieliek sasmalcinātajiem cepumiem. Samaisa masu kopā. Formā liek cepamo papīru, labāk, ka cepamais papīrs ir iespiests formas malās, jo var gadīties, ka sviests sāk tecēt pa šķirbām. Masu ar pirkstiem piespiežot liek formas apakšā un mazliet uz malām. Cep 180 grādos 10 min.
Gatavo masu.  Liek putot krēmsieru. Pieliek cukuru, vaniļas cukuru, puto. Pieliek krējumu un pēdējās pieliek pa vienai olas. Tad tikai kārtīgi izmaisa. Siera kūkām masu pārāk putot nevajag, jo cepoties plaisās.
Kad masa gatava, lej virsū izceptai apakšai. Mērci (daļu) ar karoti saliek šur tur virsū. Ar nazi izveido haotisku rakstu. Ja mērci grib tikai kūkā, tad var rēķināt ceturto daļu no dotā daudzuma.


Liek cepties 180 grādos 50 - 60 min. Pēc tam krāsni izslēdz, mazliet paver durtiņas un kūku atstāj krāsnī uz 30 min. Pēc tam atdzesē, liek ledusskapī vismaz uz 4 stundām vai uz nakti. Servē ar mērci vai arī svaigām mellenēm, kā vēlas.
Kūka ir krēmīga, garšīga un sātīga. 


Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/