Mīklai (iznākums 1,200 kg)
300 ml auksts ūdens
5 g sāls
7 g cukurs
1/2 ola (var arī bez olas)
1 tējkarote etiķis
500 g milti
..........................................
Ierullēšanai
300 g sviests + 30 g milti
Plus milti kaisīšanai
Aukstā ūdenī izšķīdina sāli, cukuru, etiķi. Pieliek olu, miltus un izmīca mīklu. Uz galda, kas nokaisīts ar miltiem uzliek mīklas gabalu, apklāj ar plēvi un atpūtina 30 min. Pēc tam no mīklas gabala izveido četrstūri. Sviestu ar miltiem samīca. Miltus parasti ņem 10% no sviesta svara. Izveido sviesta plāksni. Lai vieglāk, var izrullēt starp plēvi, vai izmantot kādu maisiņu.
Noņem plēvi un sviesta gabalu uzliek pa vidu izrullētajai mīklai.
Pārloka malas, aizspiež galus.
Mīklu pagriež pa 90 grādiem un izrullē taisnstūri. Liekos miltus uz mīklas notīra. Tā jādara katru reizi, kad noloka malas. Ieloka sānu malas uz vidu un aiztaisa kā grāmatu.
Pagriež atkal pa 90 grādiem, izrullē taisnstūri un saloka malas vēlreiz. Pārklāj ar plēvi un noliek ledusskapī uz pusstundu.
Atdzesēto mīklu atkal rullē kā augstāk norādīts. Izrullē, ieloka, izrullē, ieloka. Gatavs.
Pārklāj ar plēvi un noliek ledusskapī, lai atpūšas. Vislabāk pāris stundas. No mīklas veido dažādus izstrādājumus : buljona pīrādziņus, austiņas, standziņas, gan sāļās maizītes, gan saldās, izmanto kā kārtas kūkām.
Ieteikums: Ar mīklu vieglāk strādāt, ja tā ir vairāk. Taisot mīklu uz pusi mazāk, būs grūtāk rullēt un locīt. Ja liekas, ka šis daudzums būs par daudz, pārējo var uzglabāt saldētavā.
Ieteikums: Ar mīklu vieglāk strādāt, ja tā ir vairāk. Taisot mīklu uz pusi mazāk, būs grūtāk rullēt un locīt. Ja liekas, ka šis daudzums būs par daudz, pārējo var uzglabāt saldētavā.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru