Translate

otrdiena, 2014. gada 28. oktobris

Preikestolen klints



Preikestolen klints atrodas Rogalandē, Stavangeras reģionā. Braucot no Stavangeras puses būs jābrauc līdz Lauvvik un ar prāmi pāri uz Oanes.
Preikestolen klints slejas 604 m augstumā virs Lysefjord līmeņa. Preikestolen ir tūristu iecienīta apskates vieta. Tulkojumā Preikestolen nozīmē Priestera kancele, vai Priestera krēsls. Lai apskatītu pašu Preikestolen klinti, starts sākas no stāvvietas.




Kāpiens vidēji ir izrēķināts 2 stundas turp un 2 stundas atpakaļ. Apmēram 4 km vienā virzienā. Noteikti jāvelk apavi ar labu zoli, lai neslīdētu un lai būtu stingri potītēm. Pieredzējušākajiem kāpiens neliksies grūts, bet kā tūristam būs labs treniņš un slodze kājām un ceļiem, un brīžiem var likties, ka sirds izleks. Noteikti jābūt līdzi ūdenim un kādām sviestmaizēm. Rosoļbļodas un šašliki lai paliek mājās.
Šāda taciņa ir tikai sākumā.


Kad ir mazliet uzkāpts, paveras skaista ainava.




Te nu kāpiens ir kā labs treniņš.


Takas ved ne tikai augšup. Pārsvarā ceļš ved augšā, lejā, augšā, lejā. Pa ceļam ir norādes, jo pa kādu citu taku var aiziet pavisam kaut kur citur. Ejamās takas ir iezīmētas ar sarkanu T burtu, lai neapmaldītos.


Te var likties, ka nu jau drīz būs finišs, bet nē, vēl ir diezgan liels gabals ko iet.


Vēl mazliet. Skaists skats uz Lysefjord.




Te nu ir skaistais skats uz Preikestolen klinti. Vēl tikai pāris metri, lai uzietu uz virsmas. Klints virsma ir 25x25 metri.


Ir iespēja arī pakāpties augstāk un nofotografēt klinti no augšas.


Šeit ir bilde no interneta, kā izskatās klints kvadrāts no Lysefjord puses. Tāds maziņš augšā.


Tāds ir maršruts sākot no stāvvietas.


Noteikti Prekestolen apmeklēšu vēl un vēl. Noteikti tādam apmeklējumam ir jāizvēlās labs laiks, lai var baudīt smuko dabu. Ir gadījies, ka pusceļā sāk līt lietus un uzkāpjot augšā neko neredz. Viss ir miglā. Ja ir labi apavi, slapjie akmeņi neslīd. Preikestolen var kāpt gan jauni, gan veci. Vietējie pat kāpj ar suņiem un maziem bērniem, un gandrīz vai skriešus.
Galvenais vakarā laicīgi paspēt uz prāmi, citādi var gadīties, ka ilgi jāgaida.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru