Lapas

svētdiena, 2018. gada 9. decembris

Rīsu krēms ar aveņu mērci


Rīsu krēms ir viens no norvēģu tradicionālajiem desertiem ziemassvētku laikā. Ļoti līdzīgs deserts arī latviešu virtuvē.

Putra:
1dl rīsi (pusglāze)
1 glāze ūdens
400 ml piens
75 g cukurs

Uzvāra ūdeni, cukuru, ieber rīsus un vāra uz mazas liesmas 10 minūtes. Pielej pienu un vāra kamēr putra gatava, sabiezējusi. Putru atdzesē.

Krēms:
450 g salds krējums
4 ēd.k. cukurs
2 tējk. vaniļas cukurs

Saputo saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru un samaisa ar atdzisušo putru.

Mērce:
400 g saldētas avenes
150 g cukurs
1 glāze ūdens
1 ēd.k. kartupeļu vai kukurūzas ciete
2 ēd.k ūdens

Avenes, ūdeni, cukuru uzvāra. Tad visu izberž caur sietu, lai nebūtu sēkliņu. Pārlej atkal katlā. 2 ēd.k ūdeni samaisa ar cieti un lej karstajā aveņu mērcē, mazliet pakarsē un gatavs. Atdzesē mērci.


Liek deserta šķīvjos un pārlej ar mērci.





pirmdiena, 2018. gada 19. novembris

Svaigā siera kūka ar zemenēm



Forma 24 cm diametrā.

Pamatne:
250 g auzu cepumi (trausli)
100 g sviests

Krēms:
Citronu želejas pulveris (no paciņas, kas paredzēts uz 0,5 l šķidruma)
250 ml ūdens
300 g skābs krējums
200 g Mascarpone (vai krēmsiers )
100 g pūdercukurs
1 tējk.vaniļas cukurs
300 ml saldais krējums

Virsa:
300 g zemenes

Cepumus sasmalcina. Izkausē sviestu. Sajauc ar cepumiem un ieklāj formas apakšā.


Noliek ledusskapī vismaz uz pusstundu.
Uzvāra ūdeni želejai. Ieber želejas pulveri, izmaisa. Noliek lai atdziest. Želeju vajag atdzisušu, bet vēl šķidru.
Saputo siera krēmu, pūdercukuru, skābo krējumu, vaniļas cukuru. Putojot lej klāt atdzisušo želeju. Atsevišķi saputo saldo krējumu. Ar putojamo slotiņu masā iejauc saputoto saldo krējumu, kārtīgi izmaisa krēmu. Ielej formā.


Sagriež zemenes un saliek virsū uz krēma.


Noliek ledusskapī lai krēms saželē.
Kūku var taisīt iepriekšējā dienā, lai garšas savelkas.



Siera kūka ir ļoti svaiga, atsvaidzinoša un mutē kūstoša. Fantastiski garšīga.

svētdiena, 2018. gada 16. septembris

Klasiskās drumstalas plātsmaizēm, mafiniem, kliņģeriem, bulkām



0,5 kg drumstalas, kas pilnīgi pietiek plātsmaizei 34 x 38 cm

250 g milti
150 g margarīns
100 g cukurs
......................................................
1 kg drumstalas :
500 g milti
300 g margarīns
200 g cukurs

Visas sastāvdaļas kopā ar pirkstiem sadrupina drumstalās. Galvenais, nevajag mīcīt, bet drupināt.
Drumstalas uzber uz izstrādājuma pirms cepšanas.


Ābolu plātsmaize ar drumstalām




Ir ābolu laiks, un tā vien kārojas kādu ābolu kūciņu vai ābolu plātsmaizi. Atcerējos cik garšīgu ābolu plātsmaizi taisīju pirms desmit gadiem kādā kafejnīcā, un tā es meklēju savus pierakstus. Viss ir iespējams, arī mājās var pagatavot tādu plātsmaizi kā kafejnīcā.

Panna vai forma 34 x 38 cm.

"Smilšu"jeb cepumu mīkla 850 g. Skatīt šeit

1 kg āboli (var mazliet vairāk)
1 tējk. kanēlis
2 ēdamk.cukurs

Drumstalas (0,5 kg):
250 g milti
150 g margarīns
100 g cukurs

Pūdercukurs pārkaisīšanai

Sagatavotu mīklu uz galda mazliet parullē un tad ar ruļļa palīdzību ieklāj pannā, kas izkaisīta ar miltiem. Ar mazāku rulli izlīdzina vienmērīgi pa pannu. Sadursta ar dakšu.



Plātsmaizes apakšu mazliet apcep krāsnī 200 grādos. Tā, lai nebūtu mīkla jēla. Ābolus nomizo un sagriež gabaliņos. Kad apceptā mīkla mazliet padzisusi, tad uzber sagrieztos ābolus, izlīdzina. Kanēli ar cukuru samaisa atsevišķā traukā un pārkaisa vienmērīgi āboliem.


Sagatavo drumstalas.
Miltus, cukuru un margarīnu kādā traukā visu kopā ar pirkstiem viegli sadrupina.  Iegūtās drumstalas vienmērīgi pārkaisa āboliem.


Cep 180 grādos apmēram 45 minūtes, vai kamēr drumstalas ir zeltaini brūnas.


Vēl tikai mazliet pacietības nogaidīt, lai atdziest. Tad sagriež gabalos, pārkaisa ar pūdercukuru un varam baudīt pie tējas vai kafijas gluži kā kafejnīcā. Piebildīšu, ka ar kanēļa, cukura daudzumu var variēt, tāpat kā ar āboliem, un drumstalās var arī pielikt mandeļu šķēlītes.

pirmdiena, 2018. gada 9. jūlijs

Šokolādes tējas kūciņas (cupcakes)


15 gab.

Mīkla :
120 g sviests
60 g šokolāde (70 % kakao)
2 olas
150 g cukurs
120 g skābs krējums
2 tējk.vaniļas cukurs
40 g kakao pulv.
1 tējk.cepamais pulv.
100 g milti

Krēms :
300 g saldais krējums
150 g filadelfijas siers
100 g pūdercukurs
1 tējk.vaniļas cukurs

Mazā katlā izkausē sviestu. Pieliek gabaliņos salauztu šokolādi. Bļodā saputo olas ar cukuru. Iemaisa izkausēto sviestu ar šokolādi. Iemaisa krējumu. Atsevišķi samaisa pārējās sausās sastāvdaļas un visu samaisa mīklā. Pilda mafinu formītēs. Cep 180 grādos 15 - 18 min.





Kad mafini ir atdzisuši, gatavo krēmu. Saldo krējumu puto kopā ar pūdercukuru un filadelfijas sieru, vaniļas cukuru. Kad krēms ir gatavs, to liek konditorejas maisiņā ar uzgali un izspiež krēmu uz mafiniem. Var uzbērt kādus dekorus vai uzlikt kādu ogu.



svētdiena, 2018. gada 17. jūnijs

Vafeles apaļajā sirsniņpannā



Kad svētdienas pankūkas ir mazliet apnikušas, tās var nomainīt ar garšīgām vafelēm. Tās ir ātri pagatavojamas un ļoti ļoti garšīgas ar dažādām piedevām.

10-12 vafeles

2 olas
100 g cukurs
200 ml kefīrs
150 ml piens
100 ml ūdens
350 g milti
1 1/2 tējk.cepamais pulv.
1 tējk. vaniļas cukurs
Šķipsna sāls
125 g sviests

Izkausē sviestu. Sakuļ olas, cukuru, sāli, vaniļas cukuru, pielej kefīru, pienu, ūdeni, izkausēto sviestu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un izmaisa kārtīgi mīklu. Ļauj lai mīkla pastāv 10 minūtes. Kad vafeļu panna ir attiecīgi uzkarsusi, ar kausiņu lej mīklu pannas vidū un aiztaisa vāku. Cep kamēr panna dod signālu, kad gatavs.


Ieteikums :
Karstās vafeles labāk likt uz restītēm, ja gribās saglabāt kraukšķīgumu.


piektdiena, 2018. gada 18. maijs

Kūka Pavlova ar vārīto krēmu un ogām



Pavlovas kūku ieteicams gatavot tajā pašā dienā, kad tiek pasniegta galdā.

4 olu baltumi
250 g cukurs
1 tējk. kukurūzas ciete
1 tējk. etiķis (etiķis ir vajadzīgs, lai būtu vajadzīgā konsistence)

Krēms:
4 olu dzeltenumi
100 g cukurs
2,5 ēdamkar. kukurūzas ciete
1 tējk. vaniļas cukurs
400 ml piens
300 ml saldais krējums

Virsū 500 g ogas (zemenes + mellenes)

Olu baltumus puto stingrās putās. Putojot pamazām ber cukuru un puto ilgi. Apmēram 15 - 20 minūtes.



Kad olu baltumi ir kārtīgi saputoti, uzmanīgi iemaisa (lieto lāpstiņu) kukurūzas cieti un etiķi. Pannā ieklāj cepamo papīru un olu baltuma masu formē 20 cm Ø. Vidū ar karoti izveido bedri.



Cep 150 grādos 1 stundu. Izslēdz krāsni un ļauj lai atdziest. Kamēr kūka krāsnī, taisa krēmu.
Bļodā sajauc olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru un kukurūzas cieti. Katlā uzvāra pienu, un lej to olu masā, intensīvi maisot ar putojamo slotiņu. Pēc tam visu pārlej atpakaļ katlā un uz vidējas uguns maisot karsē kamēr sabiezē.



Krēmu liek atdzesēt auksta ūdens peldē, ik pa laikam apmaisot. Kad krēms ir atdzisis, saputo saldo krējumu un samaisa kopā ar krēmu.



Ņem atdzisušo olbaltuma cepumu.



Liek to smukā šķīvī. Virsū smērē krēmu. Krēms ir daudz, to var iesmērēt gan pa vidu, gan vairāk uz malām. Virsū saliek ogas un gatavs !



Ar šo kūku nevar vilkt garumā. Tā ir jāēd uzreiz. Mmm! Ideāli. Maliņas ir kraukšķīgas, bet vidū mazliet mīksts.




pirmdiena, 2018. gada 14. maijs

Rollbiskvīts ar putukrējumu (rulete)



Šī ir ļoti vienkārša rulete, kuru var pagatavot pat iesācējs.

Biskvīts :

6 olas
120 g cukurs
120 g milti

Pildījums :

150 g ievārījums (zemeņu vai dzērveņu)
300 ml saldais krējums
2 ēdamk.cukurs
1 tējk. vaniļas cukurs

Virsū  1 tējk. pūdercukurs

Olas saputo ar cukuru stingrās putās ( atdalīt nevajag) .


 Kad ir saputots, ieber miltus un ar lāpstiņu viegli izmaisa ( izcilā ). Pannā ieklāj cepamo papīru un iesmērē vienmērīgi mīklu.
Cep 180 grādos zeltaini brūnu.
Kad ir izcepies, uz galda uzklāj cepamo papīru un uz tā uzliek izcepto biskvītu ar cepamo papīru uz augšu. Vēl karstam biskvītam noņem cepamo papīru un tādu karstu satin ruletē ar visu papīru. Noliek malā lai atdziest.
Saputo saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru. Atdzisušo ruleti attin. Uzsmērē ievārījumu, un virsū smērē saputoto krējumu. Ar papīra palīdzību tin ruletē. Jātin tā, lai tinot neizspiestu ārā visu krēmu.
Vislabāk ielikt ledusskapī uz kādu laiku, bet ja nav pacietības, tad caur sietu pārkaisa pūdercukuru un gatavs.



Griež šķēlēs un mmmm....lielisks gardums.



sestdiena, 2018. gada 5. maijs

Šokolādes mafini ar šokolādes dekoriem



240 g milti
160 g cukurs
40 g kakao pulv.
4 tējk. cepamais pulv.
1/2 tējk. sāls
1 liela ola
300 ml šokolādes piens
90 g eļļa
50 g šokolādes dekori virsai

Samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri, sāli, kakao pulveri atsevišķā bļodā. Saputo olu, pieliek eļļu, un šokolādes pienu. Samaisa un pieber miltu maisījumu. Izmaisa mīklu. Sadala mīklu mafinu formītēs, liekot 2/3 mīklu katrā formītē. Man sanāca 18 gab. Virsū uzber šokolādes dekorus.



Cep 175 grādos 15 min. Ja formītes lielākas, tad cepšanas laiks var būt 20 min.





Ņammm! Mafini ir ļoti pufīgi!

sestdiena, 2018. gada 14. aprīlis

Apelsīnu mafini



Mīkla :
100 g sviests (mīksts)
200 g cukurs
3 olas
240 g milti
2 tējk. cepamais pulv.
1 tējk. vaniļas cukurs
150 ml spiesta apelsīnu sula (jārēķinās ar 2 apelsīniem)

Glazūra:
170g - 180 g pūdercukurs
2-3 ēdamk. apelsīnu sula

Sviestu ar cukuru saputo. Putojot liek klāt pa vienai olai. Sajauc sausās sastāvdaļas. Pieliek klāt miltu maisījumu un apelsīnu sulu. Izmaisa mīklu. Formītēs saliek mafinu papīra formītes, sadala mīklu. Man sanāca 19 gab. Cep 180 grādos 20 minūtes.


Atdzesē. Gatavo glazūru. Apelsīnu sulu sajauc ar pūdercukuru. Mafinus izņem no formiņām un katram ar tējkaroti uzsmērē glazūru.


Lūk tā! Ja vēlas, var uzkaisīt kādu dekoru, vai rīvētu apelsīna mizu. Es šoreiz iztiku bez dekoriem.



Mmmm! Garšīgi un ļoti ātri pazūd.

sestdiena, 2018. gada 7. aprīlis

Biezpiena smalkmaizītes (bulciņas)





Parastā rauga mīkla. Recepti un gatavošanu skatīt šeit .

Pildījums :

400 g trekns biezpiens 
80 g cukurs 
1,5 gab ola
60 g milti
Smērēšanai pus ola. 

Biezpienu izberž caur sietu, pieliek olu, cukuru un pēdējos iemaisa miltus, jo atkarībā no biezpiena mitruma un olu lieluma, miltu daudzums var variēt. Masai jābūt tādai, lai varētu uzsmērēt uz mīklas.
Kad mīkla ir uzrūgusi, to uzliek uz miltiem apkaisīta galda, izrullē taisnstūra veidā. Uzsmērē biezpiena masu, no augšējās malas atstājot kādu gabaliņu neapsmērētu.



No apakšējās malas sāk tīt ruletē. Satin, mazliet pielabo, pastiepjot garumu. Ir izveidojusies gara rulete. Sagriež gabalos.



Liek pa vienam uz pannas, veidojot smukas maizītes. Tas gals kas palika neapsmērēts jāpaliek apakšā bulciņai, lai neveidotos bulciņas ar astēm.



Man sanāca 21 bulciņa. Saliek uz divām pannām, uzraudzē, apsmērē ar olu. Cep 220 grādos.













pirmdiena, 2018. gada 2. aprīlis

Apelsīnu kūka ar glazūru



Mīkla :

2 lielas olas
250 g cukurs
300 g skābais krējums
Rīvēta miza no 1 apelsīna
100 ml spiesta apelsīna sula
240 g milti
2 tējk. cepamais pulv.

Glazūra :

180 g pūdercukurs
2 ēdamkarotes apelsīna sula

Bļodā ar putojamo slotiņu saputo olas ar cukuru. Pēc tam iemaisa krējumu, apelsīna mizu un spiestu apelsīna sulu. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pieliek klāt. Izmaisa mīklu un liek apaļā formā, izklātā ar cepamo papīru. Forma 22 cm diam. vai 24 cm diam. Cep 180 grādos 40 - 45 min.



Atdzesē formā. Pēc tam noņem formu, cepamo papīru, un gatavo glazūru. Apelsīnu sulu sajauc ar pūdercukuru, pakāpeniski berot un maisot, jo iespējams, ka neizlietosiet visu pūdercukuru. Glazūru klāj uz kūkas.




MMmmm! Piebildīšu, ja apelsīni nav no lielajiem, tad labāk rēķināties ar diviem. Man bija liels apelsīns un sanāca tieši tik cik vajag.