Lapas

piektdiena, 2015. gada 25. decembris

Biezpiena plātsmaize (34 x 38)




Beidzot nopirku jaunu pannu un jāizmēģina recepte, kura man jau ir iepriekš rakstīta, bet mazliet pamainīju dēļ izmēriem. Iepriekšējā panna bija mazliet mazāka.

Smilšu mīkla 750-850 g (cik biezu grib apakšu), skatīt šeit doto daudzumu un gatavošanu

Smilšu mīklu ierullē pannā, kas izkaisīta ar miltiem vai izpūsta ar eļļu. Sadursta ar dakšu un mazliet apcep 200 grādos, tā lai nebūtu mīkla jēla.


Biezpiena masa :

1.200 kg biezpiens
8 olu dzeltenumi
8 olu baltumi
320 g - 350 g cukurs
75 g augu eļļa (izmantoju olīveļļu)
100 ml ūdens
vaniļas cukurs vai vaniļas esence, citrona miziņa
150 g - 200 g rozīnes vai aprikozes vai sukādes

Biezpienu izberž caur sietu, liek putojamā traukā un puto ar olu dzeltenumiem. Kad saputojies, lej klāt eļļu, puto, tad pamazām ūdeni, vēlreiz saputo. Iemaisa vaniļas cukuru, citrona miziņu.
Otrā traukā saputo olu baltumus ar cukuru. Tad abas masas samaisa kopā. 
Uz izceptās apakšas uzber žāvētos augļus, uzlej saputoto masu un izlīdzina.



Masa ir gandrīz līdz malām. No olu lieluma atkarīgs masas apjoms. Liek krāsnī, sākumā 10 minūtes cep 200 grādos, tad  samazina uz 175 grādiem. Cep kamēr virsma brūna.


Atdzesē, sagriež un mmmmmmmm, cik garda. Papildus biju uzsmērējusi zemeņu ievārījumu, pirms uzbēru rozīnes. Bet tas ir papildus saldums, bet saldummīļiem nekas nav par saldu. 



Līdzīgas receptes skatīt šeit
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/10/ogu-drumstalu-platsmaize.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/10/biezpiena-platsmaize.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2015/04/abolu-platsmaize-no-kefira-miklas.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2016/08/abolu-platsmaize-no-kefira-miklas-2.html




" Smilšu " mīkla jeb cepumu, plātsmaižu mīkla

Iznākums 850 g

Ideāls daudzums plātsmaižu apakšai izm. 34 x 38

250 g margarīns /sviests
150 g cukurs
1 ola
400 g milti
1/2 tējk. cepamais pulveris
........................................................................
Iznākums 750 g

225 g margarīns/ sviests
127 g cukurs
1 ola
375 g milti
1/2 tējk.cepamais pulveris

Margarīnu / sviestu ar cukuru saputo. Pieliek olu, puto. Miltus samaisa ar cepamo pulveri, piesijā saputotajai masai un samīca mīklu. Ilgi nemīca, tā lai viss turās kopā. Izveidojam kukulīti un tālāk veidojam cepumus, vai plātsmaižu apakšas. Ja nepieciešams, ietin plēvē un uzglabā ledusskapī. Tas, ka citās receptēs mīklu pirms gatavošanas jātur stundu ledusskapī ir pilnīgi nevajadzīgi, droši var gatavot uzreiz. Tikko gatavota mīkla viegli rullējas, bet auksta nav tik vijīga.



................................................................................................................................................
Iznākums 1 kg

300 g margarīns / sviests
170 g cukurs
1,5 gab ola
500 g milti
1 tējk. cepamais pulveris
.................................................................................................................................................




piektdiena, 2015. gada 18. decembris

Kārtainās mīklas siera radziņi



Kārtainā mīkla 650 g. Kā gatavot mīklu skatīt šeit
Pildījumam:
120 g siers rīvēts
1 ola
sāls, garšvielas
Virsū:
ola smērēšanai
50 g siers rīvēts

Mīklu izrullē garenā plāksnē, 20 cm platumā, sagriež trīsstūros. Galos man sanāca tādas pusītes, tās es saliku kopā un sanāca vēl viens trīsstūris. Kopā 12 gab.


Sieru sajauc ar olu, pieliek mazliet sāli un uzliek pildījumu katram trīsstūrim.



No platākās malas aizrullē vai aizloka, galu paliek apakšā. Liek uz pannas.



Nosmērē ar olu, uzber sieru un cep 200 grādos kamēr brūni. Apmēram 25 minūtes. Tā kā katra krāsns atšķiras, tad labāk skatīties pēc brūnuma. 



Siera mīļiem tas tiešām ir gardums!






otrdiena, 2015. gada 15. decembris

Kārtainās mīklas ābolu maizītes




650 g kārtainā mīkla, skatīt šeit
1 ābols
cukurs, kanēlis
ola smērēšanai
pūdercukurs pārkaisīšanai

Mīklu izrullē gareniskā plāksnē, sadala kvadrātos.



Sagriež ābolu. Nosmērē ar olu maliņas. Vidū liek sagrieztos ābolus. Uzber virsū cukuru un kanēli.



Stūrus saloka uz vidu un kārtīgi aizspiež. Nosmērē ar olu, pārkaisa vēl cukuru un kanēli. Cik daudz kaisīt, tas atkarīgs cik salds patīk.



Cep 200 grādos  kamēr brūnas. Cepu 20 minūtes.



Dažas maizītes ir atvērušās, bet tas jau garšu nemaina.



Pārkaisa ar pūdercukuru un labu apetīti!

Siera cepumi




Tie ir tik viegli pagatavojami cik vien var būt. Vienmēr visiem garšo, un no trauciņa pazūd ātri.

Parasti ņem vienādās daļās sieru , sviestu, miltus. Es darīju tā:

200 g rīvēts siers
200 g sviests
200 g milti
mazliet sāls, kaltētas dilles

Siers jāņem tāds, kas labi kūst. Man šoreiz bija palicis Mocarellas siers, kas bija jāizlieto. Tāpēc nolēmu izcept cepumus.
Visas sastāvdaļas samīca mīklā. Uz galda uzkaisa miltus, mīklu pa daļām izrullē. Mīkla ir ļoti mīksta un milti ātri iesūcas mīklā. Izspiež ar kādu formiņu un liek uz pannas.



Cep 200 grādos apmēram 8 - 10 minūtes.


Mmm, cepumi izdevās fantastiski. Ar Mocarellas sieru vienkārši super!


pirmdiena, 2015. gada 7. decembris

Labākās ainavu bildes 2015

Tāpat kā iepriekšējo gadu, apkopoju dažas labākās bildes, kuras esmu fotografējusi Norvēģijā, Rogalandē. Fotografēts ar telefonu.

                                          Janvārī. Pēc vētras. Ziemeļjūra.




                                         Ūdenskritums Egersundā



                                          Upe aprīlī


                                          
                                          Dabas parks. Zied ķirši.


                                          Pie Ziemeļjūras. Jauka pavasara diena.


                                          Saulriets pār kalniem


                                          Kalnu serpentīns



                                          Ziemeļjūra un klintis


                                          Upe un rudens krāsas


                                          Saule norietējusi. Fjords un apgaismotās mājas