Lapas

svētdiena, 2020. gada 24. maijs

Cepumi "riekstiņi" ar vārītu iebiezināto pienu



Nu tā es beidzot saņēmos, lai uztaisītu šo našķu našķi. Pat neatceros kad tos pēdējo reizi taisīju. Oktobrī biju Čehijā nopirkusi šīs formītes, un beidzot saņēmos tās likt lietā.

Vajadzēs:
Riekstiņu formītes
Smilšu mīklu
Bundžu ar iebiezināto pienu(vārītu)

Uz 88 pusītēm (44 cepumi) vajadzēs apm.600 g smilšu mīklu.

200 g sviests
100 g pūdercukurs
1 ola
300 g milti

Mīklu taisa bez cepamā pulvera. Mīklai jābūt vijīgai un cepumam viegli kraukšķīgam, mutē kūstošam. Sviestu saputo ar pūdercukuru un olu, pieliek miltus un samīca kopā mīklā. Ietin plēvē un noliek ledusskapī uz pusstundu.
Pēc tam katrā formītē liek piciņu mīklas, ar pirkstiem izveidojot mazu bedrīti un pielīdzinot malas, lieko noņemot.


Kad pirmā porcija gatava, liek cepties 180 grādos kamēr gaiši brūni. Procesu atkārto, kamēr visa mīkla izcepta.


Pēc tam liek vienā pusītē krēmu, un saliek kopā ar otru pusīti. Man iebiezinātais piens palika pāri mazliet mazāk kā puse.
Kad visi cepumi ir salipināti, gatavojam kafiju un našķējamies 😋😋😋


Titulbildes foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

otrdiena, 2020. gada 5. maijs

Mērvienības - karotes pret gramiem



Tā kā visas vecās mērvienības ir sen jau novecojušas, ķēros pati klāt pie mērīšanas un svēršanas. Ja kādai ir saglabājusies vecmāmiņas ēdamkarote, iesaku tomēr ar to nemērīt, bet nopirkt mērāmās karotes. Ar vecajām karotēm sanāks viss pilnīgi aplami, jo ēdamkarotes, kādas mēs zinājām kādreiz, mūsdienās vairs nav. Tāpat arī cukurs mūsdienās ir smalkāks, arī želatīns. Mērīt visu pēc vecās karotes būtu nepareizi.
Tāpēc katrai saimniecei ir jābūt mājās mērāmām karotēm. Man ir nopirkts viss komplekts, bet apskatīšu tos populārākos un ejošākos variantus. ❗Visi mēri kas doti, ir bez kaudzes - strīķēti.❗

Attēlā ir Cup (bieži nav saprašanas kas tas ir un cik tas ir)
             1/2 tējkarote
             1 tējkarote
             1 ēdamkarote
**********************************

                  Smalkais cukurs
                
                  1 ēd.k. = 15 g
                  1 tējk. = 5 g
                  1/2 tējk. = 2 g
                  1 cup = 210 - 215 g
**********************************

                  Pūdercukurs

                  1 ēd.k. = 8 g
                  1 tējk. = 3 g
                  1/2 tējk. = 1 g
                  1 cup = 140 g
**********************************                        
                 Kviešu milti

                 1 ēd.k. = 10 g
                 1 tējk. = 3 g
                 1/2 tējk. = 1-2 g
                 1 cup = 150 g
**********************************                    Soda

                 1 ēd.k. = 17 g
                 1 tējk. = 6 g
                 1/2 tējk. = 3 g
**********************************

                  Cepamais pulveris

                  1 ēd.k. = 12 g
                  1 tējk. = 4 g
                  1/2 tējk. = 2 g
**********************************
               
                  Kukurūzas ciete

                  1 ēd.k. = 9 g
                  1 tējk. = 3 g
                  1/2 tējk. = 1 g
**********************************

                  Vaniļas cukurs

                  1 ēd.k. = 14 g
                  1 tējk. = 5 g
                  1/2 tējk. = 2 g
**********************************

                  Sāls (smalkais)

                  1 ēd.k. = 20 g
                  1 tējk. = 6 g
                  1/2 tējk. = 3 g
**********************************
           
                  Želatīna pulveris

                  1 ēd.k. = 10 g
                  1 tējk. = 3 g
                  1/2 tējk. = 1 g

                  un želatīna plāksnes (pl)

                  1 ēd.k želat.pulv. = 6 pl
                  1 tējk. želat.pulv. = 2 pl
**********************************

                  Kakao pulveris

                  1 ēd.k. = 7 g
                  1 tējk. = 2 g
                  1/2 tējk. = 1 g
**********************************

                  Augu eļļa

                  1 ēd.k. = 9 g
                  1 tējk. = 4 g
                  1/2 tējk. = 2 g
**********************************

                  Medus (šķidrais)

                  1 ēd.k. = 20 g
                  1 tējk. = 5 g
                  1/2 tējk. = 3 g
**********************************
                                                               

piektdiena, 2020. gada 1. maijs

" Austiņas " (Palmiers) no kārtainās mīklas



Šī gardā, kraukšķīgā, cukurainā kārtainās mīklas cepuma dzimtene ir Francija.
Orģinālajā nosaukumā Palmier, kas atgādina palmu lapas, vai cūku ausis, vai ziloņa ausis. Mums gan vienkāršāk - Austiņas.

Tātad vajadzēs kārtaino mīklu (bezrauga) un cukuru.

Manā gadījumā :
Uz apm.15 gab.
550 g kārtainā mīkla
100 g cukurs

Recepte:
150 g ūdens
2 g sāls
3 g cukurs
1/2 tējk. etiķis
250 g milti
Ierullēšanai 150 g sviests
Gatavošanas procesu skatīt šeit .

Uz galda paber cukuru, uzliek mīklas gabalu un sāk rullēt, cukuru paberot uz mīklas.


Ik pa laikam cukuru paber gan zem mīklas, gan virs. Austiņu lielums būs atkarīgs cik garu izrullēsiet.
Rullē apmēram 2mm biezumā.
Te man ir izrullēts un gatavs ielocīšanai.


Ieloka malas no vienas puses un otras. No katras puses 2x.



Saliek kopā kā grāmatu. Var mazliet pa virsu ar rulli parullēt no vienas puses un otras, tā mīklu piespiežot.
Un sagriež apm.1 cm biezus gabalus.


Pannā ieklāj cepamo papīru un saliek cepumus ar lielām atstarpēm.


Liku uz pannas 9 gab, un pārējos uz otras pannas.
Cep 220 grādos. Kad cepumi sāk palikt viegli brūni, izņem no krāsns un katru apgriež uz otru pusi. Izmantoju platāku lāpstiņu. Un noteikti jāuzmana pirksti, jo ar karsto cukuru var apdedzināties. Vēl pacep, kamēr smuki brūni. Maniem cepumiem kopējais cepšanas laiks bija 20 minūtes. Bet, ja cepumi ir sagriezti plānāki, tie arī ātrāk izcepsies.


Mmm, austiņas sanāca lieliskas. Kraukšķīgām maliņām, un ļoti ļoti gardas ! Un ļoti ātri apēdas.


Ieteikums:
Ja mājās gatavosiet austiņas, tad gatavo mīklu labāk pirkt vienā lielā gabalā, vai gatavot pašām. No gatavajām plāksnēm sanāks mazas austiņas.
❗Cepoties austiņām, cukurs kūst un karamelizējas, tādēļ taisot vaļā krāsns durtiņas jāuzmanās no dūmiem ❗
Titulbildes foto sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/