Lapas

sestdiena, 2018. gada 14. aprīlis

Apelsīnu mafini



Mīkla :
100 g sviests (mīksts)
200 g cukurs
3 olas
240 g milti
2 tējk. cepamais pulv.
1 tējk. vaniļas cukurs
150 ml spiesta apelsīnu sula (jārēķinās ar 2 apelsīniem)

Glazūra:
170g - 180 g pūdercukurs
2-3 ēdamk. apelsīnu sula

Sviestu ar cukuru saputo. Putojot liek klāt pa vienai olai. Sajauc sausās sastāvdaļas. Pieliek klāt miltu maisījumu un apelsīnu sulu. Izmaisa mīklu. Formītēs saliek mafinu papīra formītes, sadala mīklu. Man sanāca 19 gab. Cep 180 grādos 20 minūtes.


Atdzesē. Gatavo glazūru. Apelsīnu sulu sajauc ar pūdercukuru. Mafinus izņem no formiņām un katram ar tējkaroti uzsmērē glazūru.


Lūk tā! Ja vēlas, var uzkaisīt kādu dekoru, vai rīvētu apelsīna mizu. Es šoreiz iztiku bez dekoriem.



Mmmm! Garšīgi un ļoti ātri pazūd.

sestdiena, 2018. gada 7. aprīlis

Biezpiena smalkmaizītes (bulciņas)





Parastā rauga mīkla. Recepti un gatavošanu skatīt šeit .

Pildījums :

400 g trekns biezpiens 
80 g cukurs 
1,5 gab ola
60 g milti
Smērēšanai pus ola. 

Biezpienu izberž caur sietu, pieliek olu, cukuru un pēdējos iemaisa miltus, jo atkarībā no biezpiena mitruma un olu lieluma, miltu daudzums var variēt. Masai jābūt tādai, lai varētu uzsmērēt uz mīklas.
Kad mīkla ir uzrūgusi, to uzliek uz miltiem apkaisīta galda, izrullē taisnstūra veidā. Uzsmērē biezpiena masu, no augšējās malas atstājot kādu gabaliņu neapsmērētu.



No apakšējās malas sāk tīt ruletē. Satin, mazliet pielabo, pastiepjot garumu. Ir izveidojusies gara rulete. Sagriež gabalos.



Liek pa vienam uz pannas, veidojot smukas maizītes. Tas gals kas palika neapsmērēts jāpaliek apakšā bulciņai, lai neveidotos bulciņas ar astēm.



Man sanāca 21 bulciņa. Saliek uz divām pannām, uzraudzē, apsmērē ar olu. Cep 220 grādos.













pirmdiena, 2018. gada 2. aprīlis

Apelsīnu kūka ar glazūru



Mīkla :

2 lielas olas
250 g cukurs
300 g skābais krējums
Rīvēta miza no 1 apelsīna
100 ml spiesta apelsīna sula
240 g milti
2 tējk. cepamais pulv.

Glazūra :

180 g pūdercukurs
2 ēdamkarotes apelsīna sula

Bļodā ar putojamo slotiņu saputo olas ar cukuru. Pēc tam iemaisa krējumu, apelsīna mizu un spiestu apelsīna sulu. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pieliek klāt. Izmaisa mīklu un liek apaļā formā, izklātā ar cepamo papīru. Forma 22 cm diam. vai 24 cm diam. Cep 180 grādos 40 - 45 min.



Atdzesē formā. Pēc tam noņem formu, cepamo papīru, un gatavo glazūru. Apelsīnu sulu sajauc ar pūdercukuru, pakāpeniski berot un maisot, jo iespējams, ka neizlietosiet visu pūdercukuru. Glazūru klāj uz kūkas.




MMmmm! Piebildīšu, ja apelsīni nav no lielajiem, tad labāk rēķināties ar diviem. Man bija liels apelsīns un sanāca tieši tik cik vajag.

svētdiena, 2018. gada 1. aprīlis

Pravčicka Brana


2017.gada jūlijā es ar vīru bijām ceļojumā uz Čehiju. Viena no skaistākajām vietām bija Pravčická brána. Vieta atrodas ziemeļrietumu Čehijā, netālu no Vācijas robežas, netālu no Hrensko ciema. Šo vietu arī mēdz dēvēt par Bohēmijas Šveici. Šajā ciemā ir daudz restorānu, krogu, veikaliņu, viesnīcu. Kādā no stāvvietām jānoliek mašīna un jādodas apskatīt brīnumaino arku.
No stāvvietas jāiet gar ceļa malu, pa gājēju ietvi, kamēr nonāk līdz šādai zīmei un nojumei.


Tālāk ved ceļš mežā, pa kuru jāiet virzienā uz augšu. Tālāk meža ceļš pāriet uz ejamām takām. Uz augšu, uz augšu!


Pa ceļam ir šādas klintis


Gan arī šādi akmeņu veidojumi.


Viens no skatu punktiem pusceļā.


Zem kādas klints pusceļā.



Vēl jāpakāpj...


Un beidzot ir uzkāpts. Pa kreisi ir kafejnīca un suvenīri.


Arku var apskatīt no vairākiem skatu punktiem. Uzkāpjot augšā paveras skaists skats, tikai mums par spīti savilkās pelēcīgas debesis.


Skats uz otru pusi.
Pelēcīgās debesis draudīgi nāca uz mūsu pusi.


Skats uz otru pusi.


Starp kokiem


Pēdējais skatu punkts un lietus arī bija klāt.


Nogaidot, lai lietus mazliet pierimst, devāmies lejā. Vislabāk, ja tādam pārgājienam ir drēbes, kas nelaiž cauri lietu, vai arī ātri izžūst. Visas takas, kas tikko bija sausas, nu ir dubļainas un no kokiem pil lielas lāses. Pusceļu samirkām un otru pusceļu izžuvām, jo lietus pusceļā pārstāja. Viss ceļš ko gājām turp un atpakaļ bija 12 km. Paēdām garšīgas vakariņas kādā no ēstuvēm un pametām šo jauko vietu.
Starpcitu šajā skaistajā vietā tika filmēta filma "Nārnijas hronikas".