Lapas

piektdiena, 2016. gada 29. janvāris

Ievārījuma smalkmaizītes (bulciņas)



Uz 20 gab. vajadzēs :

800 g rauga kārtaino mīklu. Rauga kārtainās mīklas pamatrecepte šeit

20 tējkarotes ievārījuma

1/2 ola smērēšanai

Cukura sīrupu, ko pārsmērēt karstajām maizītēm. Tas gan nav obligāti.
Sīrupu pagatavo šādi :
1 ēdamkaroti cukura aplej ar 2 ēdamkarotēm ūdens un pavāra.

Mīklas plāksni izrullē tā, lai var sagriezt 20 kvadrātos.






No kvadrātiem var veidot dažādas maizītes. Es parādīšu divus interesantus veidus.
1. Kvadrātu iegriež stūros. Vienu iegriezto stūri uzliek uz vidu un piespiež. Tā dara ar četriem stūriem.








Saliek uz pannas.
Uzraudzē. Es izmantoju krāsni. Ieslēdzu uz 50 grādiem. Apakšā nolieku trauku ar ūdeni. Ja par karstu, tad grādus samazina. Kad maizītes ir uzrūgušas, nosmērē ar olu, vidū uzliek ievārījumu.



Cep 200 - 210 grādos. Gatavas pārsmērē ar cukura sīrupu.



2.  Kvadrātu pārloka, iegriež. Labā pusē, tāda izskatīsies maizīte.


Atver.
To stūri, kur ir iegriezuma vieta pārliek līdz otram iegriezumam, un otru stūri tāpat.


Saliek maizītes uz pannas. Uzraudzē. Pārsmērē malas ar olu un vidū ieliek ievārījumu.


Cep 200 - 210 grādos. Gatavas pārsmērē ar cukura sīrupu.


Bulciņas gatavas! Rauga kārtaino mīklu uztaisīju daudz vairāk. Tik cik dots pamatreceptē. Nogriezu pusi, no otras daļas izcepu maizītes ar vārīto krēmu. Skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2016/01/maizites-ar-varito-kremu-bulcinas.html
Lai veicas gardu maizīšu gatavošanā!
Līdzīgas receptes skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2018/04/biezpiena-smalkmaizites-bulcinas.html



Smalkmaizītes ar vārīto krēmu (bulciņas, kafijas maizītes)




Uz 20 gab. vajadzēs :

800 g rauga kārtaino mīklu. Rauga kārtainās mīklas pamatrecepte  šeit

Vārīto krēmu, ko pagatavo šādi :
230 g piens
60 g cukurs
40 g milti
1 ola
Olu sakuļ ar cukuru un miltiem. Uzvāra pienu, maisot mazliet ielej olu masā. Tad atšķaidīto olu masu visu lej karstajā pienā visu laiku maisot. Uz lēnas uguns maisa kamēr sabiezē. Lieto atdzesētu. No dotā daudzuma sanāca tieši 20 maizītēm, nespiežot pārāk daudz.

1/2 olu pārsmērēšanai

Cukura sīrupu, ko pārsmērēt karstajām maizītēm. Tas gan nav obligāti.
Sīrupu pagatavo šādi :
1 ēdamkaroti cukura aplej ar 2 ēdamkarotēm ūdens un pavāra.

Mīklas plāksni sadala mazākos gabalos un sagriež šādos gabalos. Es sadalīju, tā lai var sagriezt divus gabalus pa 10 strēmelēm.



Katru strēmeli ar rokām pret galdu parullē garāku.Vienu galu pieturot, ar otru roku garo strēmeli mazliet ierullē un satin gliemezī, galu paliekot apakšā. Liek uz pannas.



Iesilda krāsni uz 50 grādiem, noliek apakšā trauku ar ūdeni. Un liek raudzēties maizītes. Ja par karstu, tad grādus samazina.  Kad uzrūgušas, pārsmērē ar olu un vidū iespiež vārīto krēmu.



Cep 200 grādos kamēr brūnas. Karstas nosmērē ar cukura sīrupu.



Otrai daļai ieliku kādu dzērveni sulīgumam.



Tā, bulciņas gatavas. Nevajag nemaz pirkt bulciņas veikalā. Ja ir vēlēšanās, tad var mājās pagatavot garšīgas bulciņas un noteikti tas izmaksātu daudz lētāk. Rauga kārtaino mīklu uztaisīju daudz vairāk. Tik cik dots pamatreceptē. Nogriezu pusi, no otras daļas izcepu ievārījuma maizītes . Skatīt šeit

Līdzīgas receptes skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2018/04/biezpiena-smalkmaizites-bulcinas.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/11/kanela-smalkmaizites-bulcinas.html
https://zaigasstuuritis.blogspot.com/2019/05/bulcinas-ar-aboliem-avenem-un-drumstalam.html?m=1
https://zaigasstuuritis.blogspot.com/2019/12/riekstu-rozinu-smalkmaizites-bulcinas.html?m=0
https://zaigasstuuritis.blogspot.com/2019/12/riekstu-smalkmaizites-bulcinas.html?m=0

Rauga kārtainā mīkla



Kopā apmēram 1,650 kg

Rauga mīklai

750 g milti
30 g presētais raugs
150 g cukurs
7 g sāls
150 g sviests vai margarīns (mīksts)
20 g eļļa
375 g silts ūdens

Ierullēšanai 150 g sviests vai margarīns. Tā kā pati mīkla sver apmēram 1,500 kg, tad ierullēšanai ņēmu 10.daļu no mīklas svara.
Raugu saspaida ar mazliet cukura, lai raugs paliktu šķidrs. Siltā ūdenī iemaisa cukuru, sāli, mīkstu sviestu, eļļu, raugu un pēdējos caur sietu ieber miltus. Kārtīgi samīca mīklu.



Trauku ar mīklu pārsedz ar dvieli un noliek siltā vietā, lai rūgst. Raudzē stundu. Kad mīkla uzrūgusi, no bļodas izgāž uz galda, kas apkaisīts ar miltiem.




Ar rokām vai ar rulli izveido taisnstūri. Sviestu mazliet ar miltiem  (10% no sviesta svara) samīca un iesmērē uz mīklas 2/3.



Tad mīklu saloka trīs daļās. Neapsmērēto mīklas trešdaļu  pārloka apsmērētai.


Un virs tās pārloka pārējo apsmērēto daļu.



Aizspiež galus, lai sviests neizplūstu.

Mīklu pagriež pa 90 grādiem. Izrullē plāksnē.



Saloka 4 daļās. Malējās malas ieloka uz vidu.


Saliek kopā kā grāmatu.



Pārklāj ar plēvi un noliek ledusskapī vismaz uz stundu. Lai mīkla atpūšas, arī vieglāk veidot dažādas bulciņas.

P.S. Receptēs, kur esmu norādījusi mīklas daudzumu 800 g , attiecīgi visu dala uz 2. Parasti man patīk taisīt vairāk, jo maizītes var uzglabāt saldētavā. Un ar mīklu ir vieglāk strādāt, ja gabals ir lielāks.


trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Kefīra mafini



2 olas
160 g cukurs
150 ml kefīrs
125 g sviests
1 tējkarote vaniļas cukurs
1,5 tējkarote cepamais pulveris
200 g milti

Izkausē un atdzesē sviestu. Saputo olas ar cukuru. Iemaisa kefīru un izkausēto sviestu. Samaisa sausās sastāvdaļas un piesijā masā. Samaisa mīklu. Liek ar karoti mafinu formītēs.



Cep 180 grādos apmēram 20 minūtes.


Atdzesē, pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz. Mafinus var variēt ar rozīnēm, ogām, šokolādi, riekstiem. Ļoti garšīgi ar ķiršu ievārījumu. Ja ir sacepti daudz, tad var sasaldēt.


Mmm, tik garšīgi, ka varētu ēst katru dienu!

Vēl mafinu receptes skatīt šeit
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/10/sokolades-mafini.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2014/12/jogurta-mafini.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2017/02/sokolades-mafini-mikstie.html
http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2018/04/apelsinu-mafini.html