Lapas

piektdiena, 2015. gada 9. janvāris

Apaļās biezpiena maizītes




10 maizītēm:

Rauga mīkla 500 g vai taisam mīklu pašas:

250 g milti
50 g cukurs
50 g margarīns (sviests)
2 g sāls
10 g raugs presētais
7 g eļļa
125 ml silts ūdens
Mīkstu margarīnu (sviestu) samaisa ar eļļu.  Raugu, cukuru, sāli, samaisa ar ūdeni. Visu salej bļodā, piesijā miltus un samīca mīklu. Ļauj uzrūgt 1 stundu.



Kad mīkla ir uzrūgusi, sadala 10 vienādos gabaliņos, un uz galda saveļ bumbiņas.



Saliek uz pannas pa piecām. Jāliek ar lielu rezervi, jo pēc tam veidosim plakanas.



Pannu liek siltumā raudzēties.  Kad bumbiņas parūgušas, iespiež vidu ar kādu burku, vai ko citu piemērotu.



Sagatavo biezpiena masu.
320 g biezpiens
2 olas (sakuļ, un mazliet nolej smērēšanai)
60 g cukurs
15 g milti
vaniļa
citrona miziņa
Biezpienu izberž caur sietu, ja nepieciešams. Visu samaisa masā. Ja masa par biezu, var pielikt 1 ēd.k. skāba krējuma.
Nosmērē maliņas ar olu un biezpiena masu sadala uz maizītēm.



Vēl mazliet paraudzē un liek cepties 200 grādos. Apmēram 10, 12 minūtes, vai kamēr brūnas maliņas un apakša.



Karstas, ja ir vēlēšanās, pārsmērē ar cukura sīrupu.
Es dažām ieliku pāris dzērvenes(pirms cepšanas)



Labs našķis pie tējas, vai otrā dienā pie brokastu kafijas.

Vēl biezpiena maizītes skatīt šeit http://zaigasstuuritis.blogspot.no/2018/04/biezpiena-smalkmaizites-bulcinas.html


piektdiena, 2015. gada 2. janvāris

2014.gada labākās ainavu bildes


 Šis ir bilžu apkopojums gada laikā ar labākajām ainavu bildēm. Fotografēts Norvēģijā, Rogalandē.

 Pilsēta vakarā. Ålgård                                                                                                                       



  Hauge i Dalane

 

                                                                                                                       Orrestranden pludmale                                                                                            

                                       
                                       


 Rennesøy. Mortavikas osta
                                  

                                                                                                                 Gaupelemfjellet, Bjerkreim
                                       


 Forsandas skaistums









                                                                                                                                          Figgjo upe             
                                 
                                   
Vakars Ålgård. Edlandsvatnet ezers


                                   
                                                                                         Ølberg. Kad pūš liels vējš un jūra viļņojas

                                     

Obrestad  
                                
 
                                                                                       Ūdenskritums Egersundā no Fotland ezera
                                  


Hålandsvatnet ezers

                                 
                                                                                                                            Sandnes pilsēta vakarā
                                                                                                    

Speķa pīrādziņi




Rauga mīkla

500 g milti
50 g cukurs
100 g sviests
5 g sāls
20 -25 g raugs presētais
15 g eļļa
250 ml ūdens silts

Pildījumam

500 g žāvēta vai kūpināta gaļa ar speķi
sīpols apmēram 100 g
pipari
Pārsmērēšanai ola

Pagatavo mīklu. Raugu izšķīdina ar cukuru. Siltā ūdenī iemaisa raugu, cukuru, sāli. Mīkstu sviestu samaisa ar eļlu. Liek bļodā vai virtuves kombainī. Piesijā miltus un mīca mīklu. Mīkla izmīcās mīksta un nelīp pie rokām. Mīklu pārsedz un noliek siltumā uzrūgt stundu.




Kamēr mīkla rūgst, sagriež pildījumam gaļu un sīpolus, pieliek piparus un visu izmaisa.
Kad mīkla ir uzrūgusi, sadala 4 garenos gabalos, izrullē garenās desiņās, un katru sagriež vienādi desmit gabaliņos. Varbūt kādam tas izklausās sarežģīti, bet tas ir vieglāk par vieglu. Tas ir daudz labāk, nekā rullēt gabalu, tad spiest ar glāzi. Nē, nē, nekādas glāzes. Sagrieztās piciņas varam savelt bumbiņās, vai tāpat piciņas mazliet lai parūgst uz galda. Tad saliekam pildījumu.




Veido smukus pīrādziņus un liek uz pannas.




Pannu ar sagatavotajiem pīrādziņiem liek siltumā uzrūgt. Es parasti krāsni ieslēdzu uz 50 grādiem. Nolieku apakšā bļodu ar ūdeni, un gatava man raudzētava. Kad pīrādziņi uzrūguši, smērēju ar olu.




Krāsni uzgriežu uz 200 grādiem. Cepu kamēr brūni. Karstus pārsmērēju ar eļļu, lai spīd.



Pīrādziņu pagatavošanai arī vajadzīgs laikietilpīgs process, ja gribās, lai sanāktu mīksti un garšīgi. Ja ir sacepts daudz un paliek otrā dienā, tad pīrādziņus labāk uzglabāt maisiņā. Otrā un pat trešā dienā būs mīksti un garšīgi.

05.04.20. pamainīju labākas bildes un titulbilde tapusi sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/

ceturtdiena, 2015. gada 1. janvāris

Mazie kēksiņi ar rozīnēm



390 g milti
4 olas
240 g sviests
200 g cukurs
20 g cepamais pulveris
100 g- 150 g rozīnes

Sviestu ar cukuru sakuļ, pieliek olas, puto. Miltus sajauc ar cepamo pulveri. Kad masa saputota, piejauc miltus un rozīnes. Formītes ieeļļo, sadala masu formītēs. Man sanāca 19 keksiņi.



Cep sākumā 190 grādos. Kad sāk celties, nogriež uz 160 grādiem. Cep, kamēr dzeltenbrūni. Gatavus pārkaisa ar pūdercukuru.





Garšīgi gan pie tējas, gan kafijas.

Mandeļu saldējuma torte



Ja gribas svētkos pārsteigt ar ko savādāku, iesaku pagatavot šo saldējuma torti. Sātīgi un atsvaidzinoši. Un galvenais, ka paši būsiet pagatavojuši saldējuma torti, nevis pirkuši gatavu.

Bezē ripām 4 gab.:
7 olas baltumi
180 g cukurs
200 g mandeles

Krēmam:
500 ml saldais krējums
4 olas dzeltenumi
4 ēdamkarotes cukurs, vai apm. 80 g
80 ml brendijs vai rums

Apbēršanai:
mandeļu skaidiņas 100 g, vai 100 g mandeles

Pirms ķerās pie darba, jāizdomā vai varēs uzreiz izcept visas četras ripas. Tas ir atkarīgs no jūsu krāsns. Es sadalīju visu uz pusi un cepu pa divām ripām. Pirmais, mandeles apgrauzdē un samaļ. Saputo olas baltumu ar cukuru. Kad saputots, iemaisa samaltās mandeles.





Uz cepampapīra uzzīmē apļus. Liek masu un izlīdzina. Cep biskvītus  170*C 20 min .



Krēmam: Saputo saldo krējumu. Ūdens peldē sabiezina olas dzeltenumus ar cukuru. Krēmam pievieno olu dzeltenumus un brendiju. Visu kārtīgi izmaisa.  Kārto bezē ripas ar krēmu, pārber ar apgrauzdētām mandeļu skaidiņām, vai apgrauzdētiem un samaltiem riekstiem. Vislabāk torti kārtot uz plēves, lai pēc tam to ietītu. Noliek saldētavā.




Īstajā brīdī ņemam no saldētavas, griežam gabalos un pasniedzam. Kūku var ļoti viegli sagriezt. Krēmam pieliktais alkohols, krēmam neļauj sasalt ledū.



Lai izdodas un visiem labi garšo!