Kūka derēs gan Ziemassvētkos gan uz Jaunā gada svētkiem.
Forma 22 cm. diam.
Pamatne :
50 g cepumi (parastie vai auzu)
200 g piparkūkas
80 g sviests
Krēms :
250 g krēmsiers
250 g saldais krējums
150 g cukurs
2 tējk. vaniļas cukurs
300 g skābais krējums
50 g svaigi spiesta klementīna sula
7 želatīna plāksnes
Želeja :
250 ml svaigi spiesta klementīnu sula ( apm.8 gab.)
3 želatīna plāksnes
1 ēd.k. cukurs
Dekoram:
150 g saldais krējums
1 ēdamk. cukurs
Dažas piparkūkas
Cepumus sasmalcina. Izkausē sviestu un sajauc ar cepumiem. Formā ieklāj cepamo papīru. Ieklāj cepumu masu un ar karoti izlīdzina.
Noliek ledusskapī apm. uz pusstundu. Tikmēr var gatavot krēmu.
Želatīna plāksnes mērcē aukstā ūdenī 5 minūtes. Saputo skābo krējumu, krēmsieru, cukuru un vaniļas cukuru viendabīgā masā. Atsevišķi saputo saldo krējumu mīkstā krēmā.
Uzkarsē klementīna sulu. Izmērcētām želatīna plāksnēm nospiež lieko ūdeni un izšķīdina karstajā sulā. Mazliet padzesē, lai nav par karstu. Tad lēnām lej siera maisījumā, ātri maisot. Pēc tam iemaisa saputoto krējumu.
Masu lej formā. Masa būs diezgan šķidra.
Liek ledusskapī uz pāris stundām.
Želejai želatīna plāksnes mērcē aukstā ūdenī 5 minūtes. Katliņā uzkarsē apm.50 ml sulas (nolej no tiem 250 ml) kopā ar cukuru. Līdz cukurs izšķīdis. Nospiež no plāksnēm lieko ūdeni un izšķīdina karstajā sulā. Iemaisa atlikušo sulu. Izmaisa. Lēnām lej uz krēma pāri kūkai. Tur ledusskapī kamēr želeja ir sacietējusi.
Pēc tam uzmanīgi ņem nost formas malas. Noņem cepamo papīru. Liek uz šķīvja. Dekorē ar saputota saldā krējuma bumbiņām un piparkūkām.
Ņammm! 😋😋😋