Lapas

svētdiena, 2021. gada 14. marts

Siera kūka ar citronu želeju

 


Forma 22 cm O

Apakša :


125 g sviests

60 g pūdercuk.

125 g milti


Krēms :


300 g salds krējums

250 g maskarpone ( vai krēmsiers)

300 g skābs krējums

100 g cukurs

7 želatīna plāksnes


Želejai :

Paciņa citronu želejas pulveris (paredzēta uz 0,5 l šķidruma)


Dekoram dzeltena marmelāde šķēlēs


Apakšai visas sastāvdaļas samīca mīklā. Formā ieklāj cepamo papīru. Mīklu ieklāj formā, vienmērīgi ar pirkstiem izlīdzina mīklu. Sadursta ar dakšu un izcep 160- 180 grādos. Atdzesē. Noņem cepamo papīru un ieliek atpakaļ formā.

Želatīna plāksnes iemērc aukstā ūdenī uz 10 min.

Liek putoties saldo krējumu, maskarponi, cukuru un skābo krējumu. Visu kopā saputo. Želatīna plāksnes izņem no ūdens, nospiež un izkausē mazā ūdens daudzumā (karstā, bet nevāra). Izkausētajā želatīnā iemaisa daļu krēma, to iemaisa pārējā krēmā, kārtīgi visu izmaisa ar putojamo slotiņu. 

Masu lej formā. Es parasti aplieku formas malas iekšpusi ar cepamā papīra strēmeli, lai pēc tam vieglāk izņemt kūku. Kūku noliek ledusskapī. Tikmēr sagatavo citronu želeju no paciņas. Kad tā ir atdzisusi, to lej pa virsu krēmam. Liek ledusskapī lai viss kārtīgi saželē.

Pēc tam noņem formas malas, liek uz šķīvja, kūkai virsū saliek marmelādes šķēlītes un gatavs.





Kūka ir ļoti sātīga un nav no tām ļoti saldajām. 

piektdiena, 2021. gada 5. marts

Kūka Šarlote ar zemeņu jogurta krēmu (Charlotte Royale)

 


Šī kūka ir labs deserts svētkiem. Kūka Šarlote pamatā ir no rollbiskvīta un kāda ogu krēma. Var gatavot no dažādām ogām, ar saldo krējumu vai jogurtu. 

Biskvīts :


4 olas

120 g cukurs

120 g milti

1/2 tējk. cep.pulv.

Pildījums: ogu ievārījums


Krēms:


500 g zemeņu jogurts ( vai kāds cits ogu jogurts)

500 g salds krējums

1,5 paciņas zemeņu želejas pulveris (Valežs) (jānosver 120 g)

250 ml vārīts ūdens (karsts)


Gatavo biskvītu. Olas saputo ar cukuru stingrās putās. Miltos iemaisa cepamo pulveri. Kad ir saputots, viegli iemaisa miltus, kārtīgi izmaisa mīklu. Pannā ieklāj cepamo papīru, iesmērē mīklu. Cep 180 grādos kamēr biskvīts gatavs.

Gatavam biskvītam noņem cepamo papīru, iesmērē ievārījumu un satin ruletē. Ruleti sagriež šķēlītēs. Stikla bļodā ar tilpumu 2 litri, ieklāj plēvi, tā lai plēves gali būtu labu gabalu ārpus bļodas malām. Biskvīta šķēlītes saliek vienu pie otras bļodas iekšpusē.

Karstā ūdenī izšķīdina zemeņu želejas pulveri. Saldo krējumu saputo, iemaisa jogurtā. Izšķīdināto želeju jāatdzesē, bet tā lai būtu šķidra. Jāvaktē, lai kādā brīdī nesāk želēt. Maisot krēmā lej želeju, un kārtīgi ar putojamo slotiņu visu izmaisa. Krēmu lej sagatavotajā bļodā. Pārliek ar plēvi un noliek ledusskapī uz vairākām stundām vai uz nakti.

Pēc tam kūku apgāž otrādi uz šķīvja, noņem plēvi. Un gatavs!



Kūka ir maiga un krēmīga. Nav tik salda, jo cukurs ir tik cik želejas pulverī un sarullētajā biskvītā. 

pirmdiena, 2021. gada 1. marts

Eklēri ar vārīto krēmu

 


Laikam eklēri nekad nevar būt par daudz. Tos var pildīt ar dažādiem krēmiem un dažādām glazūrām. Bet šoreiz tik ļoti sakārojās eklērus ar vārīto krēmu.


Mīkla :


110 g sviests

240 ml ūdens

Šķipsna sāls

150 g milti

4 olas


Krēms :

500 g trekns piens

2 olas

120 g cukurs

10 g vaniļas cukurs

40 g kukurūzas ciete


Glazūra : 100 g šokolāde (kakao vismaz 52%)


Katlā uzvāra ūdeni ar sviestu un šķipsnu sāli. Kad sviests ir izkusis, ber miltus un kārtīgi visu maisa uz mazas uguns. Kad masa ir kārtīgi samaisīta kopā, katlu noņem no plīts un masu mazliet atdzesē. Pēc tam pievieno pa vienai olai, kārtīgi visu izmaisot. Maisa, kamēr masa ir tik bieza, lai var izspiest caur konditorejas maisiņu, un neizplūst. 

Pannu izklāj ar cepamo papīru. Izspiež mazus eklērus, apm. 7 cm garus. Cep 200-210 grādos apm. 20-25 min. Atdzesē. 

Krēmu labāk gatavot jau ātrāk, lai atdziest. Labāk sagatavot pirms eklēru cepšanas. 

Krēma gatavošanu skatīt šeit


Eklērus pārgriež gareniski uz pusēm, vai iegriež. Sapilda krēmu.

Šokolādi izkausē ūdens peldē. Smērē uz kūciņām. 




Foto tapis sadarbībā ar https://hilmarstudio.com/portfolio/bakery/